eur:
394.36
usd:
370.47
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Lady Gaga és Bradley Cooper az Oscarig énekli magát?

A nagy epikus történetek és a független filmes alkotások határozzák meg az amerikai filmek idei Oscar-mezőnyét - mondta Kárpáti György az InfoRádióban. A filmkritikus szerint kérdés, jöhet-e még valami átütőbb.

A filmkritikus szerint az amerikai film átmenetben van, vannak a nagy epikus történetek, és a kisebb filmek, amelyek a felnőtté válásról szólnak - ilyen Barry Jenkins, a Holdfény rendezőjének új filmje, a Nyolcadik osztály -, de sehol

nem érezni azt a nagyon meghatározó társadalmi témát, amit mindenki vár és amit egységesen át tudnának tolni a stúdiók az Oscarra.

Az epikus filmek kategóriájába tartozik: Az első ember a Holdon, vagy a Csillag születik című musical, ahol Lady Gaga és Bradley Cooper táncol, énekel, romantikázik.

"Mindenki szerint fantasztikus a film, nagy valószínűséggel el jut majd az Oscar-jelölésig, akár a díjig is"

- mondta Kárpáti György.

A filmkritikus úgy látja, hogy, két-három biztos filmre igyekszik mindenki koncentrálni, a "nagy meglepetés a semmiből" még várat magára.

"Velence után Torontóban sem kerültek elő azok a filmek amelyek hagyományosan ilyenkor mutatják meg magukat, és szeretnének az Oscarig sikert építeni, úgyhogy az a kérdés, hogy a meglévő filmekből álló, egy picit semmitmondóbb díjszezon áll-e előttünk, vagy

még hátravan az a két-három film, amiből egy meglepetés jelenik majd, ami minden papírformát borít"

- mondta Kárpáti György.

Korábban arról volt szó, hogy az Amerikai Filmakadémia újraválasztott vezetésével együtt egy új kategóriát is bevezetnek, a legjobb populáris film kategóriáját, ezt azonban azóta gyakorlatilag visszavonták.

"Ez egy nyilvános teszt volt, hogy az ötlet mennyire talál nyitott fülekre, vagy mennyire ütközik a szakma ellenállásába. Ötletnek jó volt, de ebben a formában nem megfelelő a kivitelezése" - véli a filmkritikus. Mint mondta, az Amerikai Filmakadémián eleve populárisabb filmek művészi értékeit keresték, ezért a közönségfilmet, vagy szerzői filmet az amerikai viszonyok mellett értelmetlen lenne szétválasztani.

A legjobb film kategóriában az a tendencia látható, hogy minden stúdió igyekszik egy film mellett letenni a voksát. Érdekes lesz, hogy mire megy Damian Chazelle új filmje, vagy az előttünk álló hónapokban

képesek lesznek-e a stúdiók olyan, eddig nem ismert sötét lovakat bemutatni, amelyek aztán végig fognak ügetni és eljutnak az Oscar gáláig

- tette hozzá Kárpáti György.

"Ebben a pillanatban a bukmékerek szerint nagy eséllyel egy mexikói rendezőt ünnepelnek majd az Oscar-gálán, Alfonso Cuarón személyében" - összegezte a filmkritikus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×