eur:
394.39
usd:
370.08
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: magyarfilm.hu

Újabb magyar siker: diák Oscar-díjat nyert Kovács István filmje, az Ostrom

Huszonhét év után nyert Diák Oscar-díjat fiatal magyar alkotó. Az Amerikai Filmakadémiához idén összesen 1582 nevezés érkezett, Kovács István filmje bekerült az első három helyezett közé. Hutlassa Tamás, a film egyik producere arról is beszélt az InfoRádiónak, hogy az Ostrom megkaphatja-e a nagy Oscart?

A 23 perces rövidfilm története 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik, és női szemszögből mesél az ostrom egy apró mozzanatán keresztül a háború borzalmáról.

Október 11-én Los Angeles-ben, az Amerikai Filmakadémia Samuel Goldwyn Theater-jében megrendezendő díjátadón derül ki, hogy a fiatal magyar rendező az Arany, az Ezüst vagy a Bronz Diák Oscar-díj büszke tulajdonosa lesz.

Hutlassa Tamás és Osváth Gábor producerek elmondták, "az Oscar szabályzata szerint ennek a díjnak köszönhetően az Ostrom című filmet benevezhetik a Legjobb rövidfilm kategóriába. Így

a magyar diplomafilm a február 24-én megrendezendő gálán is versenyezhet majd az Oscar-díjért, amennyiben bekerül a jelöltek közé az akadémiai tagok szavazatai alapján."

A 23 perces Ostrom 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson a várva várt randevúja előtt. Életveszélyes terve végrehajtásától sem a szomszédai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani.

A Budapesten és Kiskunlacházán forgatott film főbb szerepeiben Vedrana Bozinovic, Mirela Lambic, Radoje Cupic, Nenad Pecinar bosnyák színészek mellett Trill Zsolt és Keszég László látható. Az Ostrom nemzetközi premierje a szarajevói filmfesztivál versenyprogramjában volt nyáron; itthon először a Friss Hús fesztivál mutatta be, ahol a zsűri elismerő oklevelét, és nemrég a BuSho fesztiválon a legjobb magyar rövidfilm díját nyerte el.

Az Ostrom a 32 éves Kovács István diplomafilmje a Színház- és Filmművészeti Egyetem mesterszakán, ahol Enyedi Ildikó volt az osztályfőnöke. Kovács István korábbi Betonzaj című rendezésével hívta fel magára a figyelmet, tavaly az első világháborús Szürke senkik című tévéfilmje elnyerte a Legjobb tévéfilm, a Legjobb rendező és a Legjobb főszereplőnek járó Magyar Filmdíjat.

Diák Oscar-díjat eddig egyetlen magyar alkotó nyert, 1991-ben Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt... című diplomafilmjéért.

Nagy nyereség a díj

Hutlassa Tamás, a film egyik producere az InfoRádiónak azt mondta, már önmagában a díj is nagy szó, de még nagyobb nyereség, hogy indulhat az Oscaron a rövidfilmes kategóriában.

"Az Oscar szabályzata szerint automatikusan nevezhető válik az a film, amelyik a három (arany, ezüst, bronz) díj közül valamelyiket elnyeri.

Így bekerül abba a körbe a rövidfilmek kategóriájában, amire a Filmakadémiai tagok szavazhatnak. Ezután egy rövidített lista készül, majd pedig egy jelölti lista, és az ezen szereplők közül fog eldőlni, hogy ki kapja a rövidfilmes Oscart" - idézte fel a kiválasztás menetét.

Az esélyekről a producer azt mondta, nagyon nehéz jósolni és tippelni, mindig az adott év mezőnye dönti el, hogy ki lesz a befutó. Ugyanakkor volt már arra példa, hogy a Diák Oscaron arany helyezést elért film a nagy Oscaron is elvitte a díjat.

A Kovács Istvánnal és Hutlassa Tamással készült teljes interjúkat meghallgathatják a cikk alatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×