eur:
392.91
usd:
366.43
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Veszélyben Bécs központja

Veszélyben Bécs központja

Az UNESCO szerint az osztrák főváros szívében zajló beruházások negatív hatással lesznek a világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékére.

A veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé sorolta át Bécs történelmi városközpontját az UNESCO jelenleg Krakkóban ülésező világörökségi bizottsága, amely a honlapján számolt be döntéséről.

Döntésében a testület sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Vienna Ice-Skating Club-Intercontinental Hotel projekt nem tesz eleget maradéktalanul a bizottság korábbi kikötéseinek, elsősorban az új épületek magasságára vonatkozóan.

Veszélyben Bécs központja

Bécs történelmi városközpontjában egymást érik a barokk építészetet dicsérő épületek és kertek. A terület 2001-ben került fel a világörökségi helyszínek közé.

A veszélyeztetett világörökségek listáját azért hozták létre, hogy tájékoztassák a nemzetközi közösséget azokról a tényezőkről, amelyek fenyegetést jelentenek az egyes világörökségi helyszíneknek kiemelkedő egyetemes értéket biztosító sajátosságokra.

Az átsorolás célja továbbá, hogy a fenyegetések elhárítására és a kialakult helyzet orvoslására késztesse az érintett területeket.

A legjellemzőbb fenyegetések közé tartoznak a fegyveres konfliktusok, a természeti katasztrófák, a nem betervezett városi fejlesztések, az orvvadászat és a légszennyezés.

A július 12-ig tartó krakkói tanácskozásán hét természeti, 27 kulturális és egy vegyes helyszín nevezését vizsgálja meg az UNESCO világörökségi bizottsága, emellett áttekinti a veszélyeztetett 55 világörökségi helyszín állapotát.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×