eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megtalálták a prágai Judit híd második pillérét

Megtalálták Prágában az egykori Judit híd második pillérének alapjait a Moldva folyóban.

A Judit hidat, Európa Alpoktól északra fekvő részének harmadik kőhídját, a 12. század második felében építették, miután az átkelést addig biztosító fahidat 1157-ben egy árvíz elsodorta.

Búváraink vasárnap délután megtalálták a Judit híd második pillérének az alapjait, pontosabban egy kőkonstrukciót, amely biztosan a híd egyik pillére volt - közölte Olga Sámalová, a prágai városi múzeum szóvivője.

A Judit híd, az utódjának számító híres és világszerte ismert Károly hídtól kissé délebbre állt. Drezda és Regensburg után ez volt Európa északi részének harmadik kőhídja. 1342-ben a hidat elsodorta egy árvíz. Ezután döntött IV. Károly német-római császár és cseh király az új híd felépítéséről. A Károly híd a 19. századig a cseh főváros egyetlen hídja volt.

A Károly híd környékét kisebb-nagyobb megszakításokkal már évek óta vizsgálják a régészek. A kutatások célja, hogy pontosan azonosítsák a Judit híd, illetve fahíd elődjének helyét és megtalálják maradványaikat.

Famaradványokat is találtunk, de azokat még részletesen elemezni kell, hogy megmondhassuk, miről van szó. A kutatások folytatódnak - mondta Sámalová.

A Moldva folyóban talált értékesebb leleteket, tárgyakat a régészek a Károly híd óvárosi hídfőjén álló toronyban április elsején nyíló új kiállításon mutatják be. 

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×