INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Megtalálták a prágai Judit híd második pillérét

InfoRádió / MTI
Megtalálták Prágában az egykori Judit híd második pillérének alapjait a Moldva folyóban.

A Judit hidat, Európa Alpoktól északra fekvő részének harmadik kőhídját, a 12. század második felében építették, miután az átkelést addig biztosító fahidat 1157-ben egy árvíz elsodorta.

Búváraink vasárnap délután megtalálták a Judit híd második pillérének az alapjait, pontosabban egy kőkonstrukciót, amely biztosan a híd egyik pillére volt - közölte Olga Sámalová, a prágai városi múzeum szóvivője.

A Judit híd, az utódjának számító híres és világszerte ismert Károly hídtól kissé délebbre állt. Drezda és Regensburg után ez volt Európa északi részének harmadik kőhídja. 1342-ben a hidat elsodorta egy árvíz. Ezután döntött IV. Károly német-római császár és cseh király az új híd felépítéséről. A Károly híd a 19. századig a cseh főváros egyetlen hídja volt.

A Károly híd környékét kisebb-nagyobb megszakításokkal már évek óta vizsgálják a régészek. A kutatások célja, hogy pontosan azonosítsák a Judit híd, illetve fahíd elődjének helyét és megtalálják maradványaikat.

Famaradványokat is találtunk, de azokat még részletesen elemezni kell, hogy megmondhassuk, miről van szó. A kutatások folytatódnak - mondta Sámalová.

A Moldva folyóban talált értékesebb leleteket, tárgyakat a régészek a Károly híd óvárosi hídfőjén álló toronyban április elsején nyíló új kiállításon mutatják be. 

A címlapról ajánljuk