INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Káel Csaba: Nehéz időkben is találni kell megoldásokat a kultúra továbbéltetésére

Infostart / InfoRádió
A Művészetek Palotájában tartja konferenciáját a világ legjelentősebb művészeti ügynökségeit tömörítő szervezete, ahol egyebek mellett azt vitatják meg, hogy a válságban hogyan lehet további forrásokat bevonni a kultúra támogatására. Káel Csaba, a MüPa vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy az elmúlt húsz évben folyamatosan csökkent a minőségi kultúra közönsége, és ezt a folyamatot meg kell állítani. Ebben a fiatalabb korosztály megszólítása és a különböző műfajok keverése adhat segítséget.

Nem csupán a kelet-európai kulturális életet sújtja a gazdasági válság, a gazdag Hollandiában például a komolyzenei szektor egyharmadát megszüntették, mert nem tudták fenntartani a zenekarokat - mondta Káel Csaba az InfoRádió Aréna című műsorában.

A nehéz időkben milyen megoldásokat lehet kitalálni a kultúra továbbéltetése érdekében - ez az a kérdés, amely a konferencia résztvevőit foglalkoztatja.

Magyar részről ötletekben nincs hiány - mondta. Emlékeztetett arra, hogy augusztusban elkészítették a Művészetek Palotája ötéves stratégiai tervét, amelynek van egy cselekvési program része. Ez utóbbi tartalmaz olyan "elágazásokat" is, amelyek megszabják, merre lehet tovább menni, ha valahol elakadnak.

A terv fontos része a forrásbevonás és a koprodukció - két bevált forma. Utóbbi különösen azért fontos, mondta Káel Csaba, mert ebben az esetben a produkció gazdasági alapját több résztvevő adja össze, és ugyanakkor azonnali piacot is jelent.

Komoly előrelépést értek el a művészeti ügynökségekkel való kapcsolatokat illetően is, mondta Káel Csaba, aki fontosnak tartotta hangsúlyozni, milyen fontos, hogy Budapestet választották a világ legnagyobb művészeti ügynökségeit tömörítő szervezet konferenciájának a helyszínéül.

Mi legyen a minőségi kultúrával?


A minőségi kultúra az elmúlt húsz évben nem volt folyamatosan jelen, és emiatt nézőket veszített ez a kör. Nem engedhetjük meg, hogy ez az erózió tovább folytatódjon - mondta Káel Csaba.

Emlékeztetett arra, hogy ha a gyerekeket időben megszólítják, ha a MüPa természetes közeggé válik a számukra, akkor ők természetes módon viszonyulnak ehhez. Ezért széles az intézmény műsorpalettája, amely a minőségi könnyűzenétől a dzsesszen, a világzenén és a táncon keresztül a komolyzenéig terjed. Egyre gyakrabban használnak úgynevezett "cross over" műfajokat is a nézők csábítására - de arra kínosan ügyelnek, hogy ne menjenek el "vásári irányba" - hangsúlyozta Káel Csaba.

Az Aréna műsorát meghallgathatják itt!

Hanganyag: Exterde TiborA címlapról ajánljuk