eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A "legszebb" bányarémet keresik Salgótarjánban

A legszebb bányamanót és bányarémet is keresik a 3. Bányarém Fesztiválon szombaton és vasárnap Salgótarjánban, a nógrádi megyeszékhelyen az egykori bányászvárosok képviselői csilleemelésben és csillekerék tartásban mérhetik össze erejüket.

Szombaton tárlatvezetést tartanak a salgótarjáni földalatti Bányamúzeumban, a Nógrádi Történeti Múzeumban pedig Bányászkobakok evolúciója címmel nyílik kiállítás - mondta az MTI-nek szerdán Simon Lajos, a József Attila Művelődési és Konferencia Központ igazgatója.

A múzeumban bányamanó-képzés is lesz gyerekeknek. A kicsik ismertetőt kapnak a régi bányászatról, a hallottakat játékosan, rajzos formában meg is jelenítik múzeumpedagógusok segítségével, így szereznek tanúsítványt bányamanóságból.

A nógrádi szénbányászatot digitális képeken elevenítik meg a művelődési központban, ahol bemutatják a Central Europe ReSource projektet is. Az öt országból álló konzorcium célja az egykori közép-európai bányarégiók és bányavárosok fejlesztése, Salgótarján - egyedüli magyarországi résztvevőként - két éve csatlakozott a projekthez. Ennek keretében készült el a "Bánya a lábunk alatt" elnevezésű belvárosi emlékmű, amelyet szombaton adnak át. A háromszor három méteres, járható üvegfödémmel lefedett, földalatti bemutatóhely bányarészletet ábrázol dolgozó vájárral és a bányászatra jellemző eszközökkel.

A délutáni versenyen derül ki, ki Magyarország legerősebb bányásza. A salgótarjáni szervezők egykori bányászvárosok sportegyesületeinek küldtek meghívót a vetélkedőre. Eldől, ki tudja legtöbbször felemelni a Bányamúzeumból kölcsönkért 450 kilós csillét. Szeneszsákokat és különböző súlyú kőgolyókat kell majd felpakolni meghatározott magasságokba, csillekereket kell tartani. A versenyszámok között lesz egy nyolc tonnás markoló 20 méteres távolságra való elhúzása, és egy 350 kilós traktorkerék ötszöri, minél gyorsabban történő átforgatása is.

Fényfestés is várja a Bányarém Fesztivál résztvevőit, akik úgy láthatják Salgótarjánt, ahogy eddig még soha. Egy diaprojekt-csapat kivetítők segítségével színezi át a belvárost.

Vasárnap a bányászételek főzőversenyét rendezik meg, délután pedig Guiness rekordot akarnak felállítani Salgótarjánban, ám ennek részleteiről Simon Lajos csak annyit mondott: "biztos, hogy rekord lesz, mert nincs ilyen Magyarországon".

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×