INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Elment Rafael Azcona spanyol regényíró

InfoRádió / MTI
Elhunyt Rafael Azcona spanyol regényíró és forgatókönyvíró, akinek nevéhez olyan filmek fűződnek, mint az Oscar-díjas Belle Époque vagy A nagy zabálás.

A 81 éves mester tüdőrákban halt meg vasárnap. A spanyol kulturális miniszter a nemzetközi film- és irodalmi élet egyik legkiemelkedőbb alkotójaként méltatta az eltávozott írót.

A Longrongo nevű észak-spanyol városkából származó Azcona kezdetben humoros magazinoknak írt, majd Marco Ferreri olasz filmrendező "háziszerzője" lett, első közös filmjük, az El Pisito (Kis lakás), amely fekete komédiájából született rögtön meg is alapozta forgatókönyvírói hírnevét.

További közös munkáik között szerepel A hárem, A gyönyörök kertje, A nagy zabálás vagy a Milyen jóízűek a fehérek!

Carlos Saura és Luis Berlanga spanyol filmrendezők is alkotótársukká választották. Saurával forgatta például A gyönyörök kertjét és a Jaj, Carmela! című háborús drámát, Berlanga számára írta az El verdugo (A hóhér) című film forgatókönyvét.

Pályafutását számos díj és szakmai elismerés koronázta, a spanyol Oscarok, azaz Goya-díjak közül hatot nyert el, egyebek mellett az életműért járó kitüntetést is.

Szinte az utolsó percig írt. Õ jegyezte José Luis Cuerda készülőfélben lévő Los girasoles ciegos című produkciójának szkripjét is. A rendezővel korábban a magyar mozikban is bemutatott Hogyan beszélnek a lepkék? című filmen dolgozott együtt.

A címlapról ajánljuk