eur:
385.27
usd:
354.76
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Narendra Modi indiai miniszterelnök a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélései közben a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-csoport 11. csúcstalálkozójának első napján, a brazíliavárosi Itamaraty-palotában 2019. november 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Pavel Golovkin

44 napos választás kezdődik Indiában

A legnagyobb esélyes a jelenlegi miniszterelnök, aki a szegények megsegítésével kampányol.

Maratoni hosszúságú választás kezdődik Indiában, amelynek utolsó napja június elseje lesz. A június negyedikén esedékes hivatalos eredményhirdetésen pedig valószínűsíthető, hogy az aktuális miniszterelnök Narendra Modi és pártja ünnepelhet. A kormányfő 2014 óta megduplázta a jóléti költségvetést, jelenleg mintegy 813 millióan részesülnek valamilyen formában a segélyből. A szakértő szerint azzal még Modi is tisztában van, hogy hosszú távon ez nem elegendő, a gazdasági növekedés felpörgetésére lenne égető szüksége Indiának - írja az economx.hu.

Indiában 44 napig húzódó, szakaszosan megrendezett parlamenti választások kezdődnek, a voksolás utolsó napja június elseje lesz, a hivatalos eredményeket pedig június negyedikén jelentik majd be.

Indiában összesen közel 970 millió fő jogosult a szavazásra. Összevetésképpen ez a szám Oroszországban valamivel több mint 112 millió fő, az Egyesült Államokban 2022-ben mintegy 161 millió fő volt, a szavazásra jogosult, magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok száma pedig jelenleg kicsit több mint 7,6 millió fő.

Indiában tehát az indokolja a maratoni szavazást, hogy a világ legnépesebb országáról van szó. Elképesztő logisztikai kihívást jelent annak a biztosítása, hogy minden szavazásra jogosult állampolgárnak meglegyen a lehetősége arra, hogy leadja a voksát.

A csapatunk mindent megtesz, hogy az összes szavazóhoz eljusson – függetlenül attól, hogy az esőerdőben vagy a hóborította hegyekben él. Lóháton, elefántok, öszvérek vagy helikopter segítségével, de mindenkihez eljutunk – idézi a BBC Rajiv Kumar vezető választási biztost.

A 2024-es parlamenti választás legnagyobb esélyese az aktuális miniszterelnök, Narendra Modi és a Bháratíja Dzsanatá Párt (BJP). A többség megszerzéséhez az 543 fős alsóházban 272 mandátumra van szükség. A legutóbbi parlamenti választáson, 2019-ben a BJP 303 parlamenti ülést szerzett meg, a koalíció pedig, amelynek tagja, a Nemzeti Demokratikus Szövetség összesen 352-t.

Az ellenzék a 2024-es parlamenti választásra nagykoalíciót hozott létre az Indiai Nemzeti Kongresszus vezetésével. Több mint 24 párt fogott össze, hogy közös erővel átvegyék a hatalmat Moditól és a Nemzeti Demokratikus Szövetségtől, az elemzők és a közvélemény-kutatási adatok szerint azonban erre szinte semmi esélyük nincs.

Modi sikerének egyik legnagyobb kovácsa lehet az a program, amelynek keretében az ország szegényeit segíti. Indira Gandhi óta egyetlen indiai miniszterelnök sem fordított annyi figyelmet a szegényekre, mint Modi. 2014 óta megduplázta a jóléti költségvetést, 82 milliárd dollárra. Jelenleg mintegy 813 millióan részesülnek valamilyen formában a segélyben: 581 millióan kapnak élelmiszersegélyt, 32 millió házat építettek, 300 millió egészségügyi kártyát osztottak ki, 115 millió WC-t építettek és 112 millió háztartásba vezették be a vizet. Természetesen ez nem elég, és ezzel maga Modi is tisztában van. A hosszú távú megoldás a gazdasági növekedés felpörgetése – nyilatkozta a portálnak Ramachandra Byrappa, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) vezető kutatója, az Új Típusú Kihívások Kutatócsoportjának koordinátora.

Leszögezte, miután az egy főre jutó GDP 2850 dollár, India kétségtelenül nagyon szegény országnak számít. Ezen pedig mindenképp változtatni kell ahhoz, hogy a jóléti intézkedések csak egy biztonsági hálóként szolgálhassanak, ne pedig a mindennapi megélhetés létfontosságú elemei legyenek sokak számára.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×