eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
engineer working on checking equipment in solar power plant on the roof, Solar energy technology concept  and The energy concept of the universe and galaxies
Nyitókép: Pramote Polyamate/Getty Images

Zöld átállás német módra: a legnagyobb napelemgyár inkább bezár és költözik

A fő előállító, a svájci székhelyű Meyer Burger le akarja állítani a gyártást a Németországban. Az ok meglehetősen prózai: a súlyos költségvetési gondokkal küszködő német kormány egyelőre nem tudott megállapodni az iparág finanszírozásának koncepciójáról. A cég ezért a gyártást az Egyesült Államokba helyezné át.

Az első lépés már meg is történt, a Meyer Burger ugyanis bejelentette, hogy megkezdi az előkészületeket a szászországi Freibergben működő gyárának bezárására. A folyamat két lépésben történne: a termelést március első felében állítanák le, és a gyár azt reméli, hogy ezzel a lépéssel már jelentős költségmegtakarítást érhet el. A teljes "kapuzárás" április végén történne. A kiszivárgott forgatókönyv szerint a vállalat a németországi búcsú nyomán az amerikai gyártást "futtatná fel".

A Meyer Burger indoklásként arra hivatkozott, hogy a kormány részéről még nem született döntés azokról a támogató intézkedésekről, amelyek a napelemmodulok túlkínálata, illetve a kínai dömpingárak miatti piaci torzulások orvoslását szolgálnák.

Kína az általa alkalmazott árdömpinggel elárasztja a napelemek piacát,

ami azt jelenti, hogy az ágazat németországi fenntartásához az állam pénzügyi támogatására van szükség. A "költözés" súlyát jelzi, hogy a freibergi gyár a Meyer Burger saját adatai szerint Európában a napelemmodulok legnagyobb előállítója. Az ottani telephelyen 500 dolgozót foglalkoztat.

A Meyer Burger kivonulása nem az első ilyen jellegű lépés lenne. A napelemipar területén az elmúlt időszakban több németországi üzem szintén a gyártás leállítását helyezte kilátásba.

A támogatással kapcsolatos kormányzati szándék eredetileg megvolt. A szövetségi kormány korábban 1,3 milliárd euró pénzügyi támogatást helyezett kilátásba, a karlsruhei alkotmánybíróság azonban "közbeszólt", és tavaly novemberi határozatában a kormány korábbi hibás döntései nyomán mintegy 60 milliárd eurós költségvetési hiányt állapított meg.

Ennek nyomán a rendkívül szigorú megtakarítás elkerülhetetlenné vált. Így a napelemgyártóknak, köztük a Meyer Burgernek eredetileg előirányzott támogatás kútba esett. Ehelyett a kormánykoalíció egy úgynevezett "rezilienciabónusz" fizetését tervezné. Ez azt jelenti, hogy

a német gyártmányú napelemkomponenseket egyfajta gyártási pótlékban kellene részesíteni, és ezáltal versenyképesebbé tenni a kínai termékekkel szemben.

A BSW-Solar iparági szövetség az éves finanszírozási költségeket 2029-ig három számjegyű milliós összegre becsüli. A támogatás ugyanakkor 20 évre szólna.

A három koalíciós pár, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a szabad demokrata FDP hónapok óta tárgyal a bónusz koncepciójáról, ám eddig sikertelenül.

Az ellenzéki konzervatív CDU ugyanakkor a kormányt bírálja. A párt szerint nem megszorításokra, hanem az iparág erősítésére van szükség. Ennek elmulasztásával a kormány nemcsak a munkahelyeket veszélyezteti a keleti tartományokban, hanem az ország energiabiztonságának jövőjét is. Németország a jövőbeni energiaellátás területén nem válhat függővé mértékben Kínától – figyelmeztetett a CDU.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×