eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
engineer working on checking equipment in solar power plant on the roof, Solar energy technology concept  and The energy concept of the universe and galaxies
Nyitókép: Pramote Polyamate/Getty Images

Zöld átállás német módra: a legnagyobb napelemgyár inkább bezár és költözik

A fő előállító, a svájci székhelyű Meyer Burger le akarja állítani a gyártást a Németországban. Az ok meglehetősen prózai: a súlyos költségvetési gondokkal küszködő német kormány egyelőre nem tudott megállapodni az iparág finanszírozásának koncepciójáról. A cég ezért a gyártást az Egyesült Államokba helyezné át.

Az első lépés már meg is történt, a Meyer Burger ugyanis bejelentette, hogy megkezdi az előkészületeket a szászországi Freibergben működő gyárának bezárására. A folyamat két lépésben történne: a termelést március első felében állítanák le, és a gyár azt reméli, hogy ezzel a lépéssel már jelentős költségmegtakarítást érhet el. A teljes "kapuzárás" április végén történne. A kiszivárgott forgatókönyv szerint a vállalat a németországi búcsú nyomán az amerikai gyártást "futtatná fel".

A Meyer Burger indoklásként arra hivatkozott, hogy a kormány részéről még nem született döntés azokról a támogató intézkedésekről, amelyek a napelemmodulok túlkínálata, illetve a kínai dömpingárak miatti piaci torzulások orvoslását szolgálnák.

Kína az általa alkalmazott árdömpinggel elárasztja a napelemek piacát,

ami azt jelenti, hogy az ágazat németországi fenntartásához az állam pénzügyi támogatására van szükség. A "költözés" súlyát jelzi, hogy a freibergi gyár a Meyer Burger saját adatai szerint Európában a napelemmodulok legnagyobb előállítója. Az ottani telephelyen 500 dolgozót foglalkoztat.

A Meyer Burger kivonulása nem az első ilyen jellegű lépés lenne. A napelemipar területén az elmúlt időszakban több németországi üzem szintén a gyártás leállítását helyezte kilátásba.

A támogatással kapcsolatos kormányzati szándék eredetileg megvolt. A szövetségi kormány korábban 1,3 milliárd euró pénzügyi támogatást helyezett kilátásba, a karlsruhei alkotmánybíróság azonban "közbeszólt", és tavaly novemberi határozatában a kormány korábbi hibás döntései nyomán mintegy 60 milliárd eurós költségvetési hiányt állapított meg.

Ennek nyomán a rendkívül szigorú megtakarítás elkerülhetetlenné vált. Így a napelemgyártóknak, köztük a Meyer Burgernek eredetileg előirányzott támogatás kútba esett. Ehelyett a kormánykoalíció egy úgynevezett "rezilienciabónusz" fizetését tervezné. Ez azt jelenti, hogy

a német gyártmányú napelemkomponenseket egyfajta gyártási pótlékban kellene részesíteni, és ezáltal versenyképesebbé tenni a kínai termékekkel szemben.

A BSW-Solar iparági szövetség az éves finanszírozási költségeket 2029-ig három számjegyű milliós összegre becsüli. A támogatás ugyanakkor 20 évre szólna.

A három koalíciós pár, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a szabad demokrata FDP hónapok óta tárgyal a bónusz koncepciójáról, ám eddig sikertelenül.

Az ellenzéki konzervatív CDU ugyanakkor a kormányt bírálja. A párt szerint nem megszorításokra, hanem az iparág erősítésére van szükség. Ennek elmulasztásával a kormány nemcsak a munkahelyeket veszélyezteti a keleti tartományokban, hanem az ország energiabiztonságának jövőjét is. Németország a jövőbeni energiaellátás területén nem válhat függővé mértékben Kínától – figyelmeztetett a CDU.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×