eur:
395.71
usd:
364.64
bux:
66319.5
2024. március 5. kedd Adorján, Adrián
Olaf Scholz német kancellár nyilatkozik a sajtó munkatársainak, amint megérkezik a NATO-tagországok kétnapos csúcstalálkozójára Vilniusban 2023. július 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Olaf Scholz: egyértelmű jelzést kell küldeni Kijevnek

Ukrajna nyugati partnereinek világos jelzést kell küldeniük arról, hogy hosszú távon is folytatódik az országnak nyújtott katonai támogatás- jelentette ki a német kancellár Berlinben.

"Fontos, különösen ebben a helyzetben, hogy együttesen jelezzük Európában és annak határain túl is Ukrajnának, hogy támaszkodhat a segítségünkre" - húzta alá Scholz azon a sajtótájékoztatón, amelyet Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnökkel tartott.

Azt is fontosnak tartotta, hogy egy ilyen jelzéssel Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is üzenetet küldjenek a nyugati közösség elszántságáról.

Scholz megismételte azt a véleményét, hogy a háború valószínűleg sokáig elhúzódik.

Úgy vélekedett, hogy Putyin éppen a nyugati segélyek megcsappanására számít ukrajnai stratégiájának részeként. "Ezért fontos megfogalmazni egy hosszú távú perspektívát, hogy készek vagyunk Ukrajnát támogatni, amíg szükséges, és a szükségesnek mutatkozó mértékben" - hangoztatta a kancellár.

Mark Rutte ugyancsak Ukrajna támogatásának szempontjából fontosnak tartotta, hogy az európai uniós tagországok vezetői közelgő brüsszeli találkozójukon "megtegyék a következő lépést" az uniós keretköltségvetés módosítására, amely lehetővé tenne egy újabb jelentős támogatási csomagot Kijev számára. A holland kormányfő derűlátónak mondta magát abban, hogy már a napokban sikerül megoldást találni az EU-n belüli megosztottságra ebben a témában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×