eur:
389.61
usd:
363.61
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Izraeli légitámadás a Gázai övezet északi részén Dél-Izraelből nézve 2023. november 21-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/AP/Leo Correa

Kaiser Ferenc: csak idő kérdése, mikor roppantják meg a Hamász fő erőit

Túszok elengedéséért cserébe akár néhány napos fegyverszünet is jöhet Izraelben, ám ez nem változtat azon, hogy a Hamasz a vereség szélén áll – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, de arra is figyelmeztetett: az Egyesült Államoknak Izraelt engedményekre, humanitárius lépések megtételére kell rákényszerítenie.

Jó ideje folynak a tárgyalások a fegyverszünetről a Gázai övezetben, de Kaiser Ferenc szerint jelentősen nehezíti a megbeszéléseket, hogy Izrael meg a Hamász nem tárgyal egymással. Ehelyett Izrael az Egyesült Államokkal egyezkedik, míg a Hamász Katarral, és aztán Katar meg az Egyesült Államok közvetít a felek között.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense elmondta, négy-, de a legutóbbi hírek szerint ötnapos fegyvernyugvás várható, amelynek az az ára, hogy a Hamásznak a túszok egy részét el kell engednie. Ez lehetővé teszi például azt, hogy a kórházakban lévő sérülteket, gyerekeket, koraszülött csecsemőket Egyiptomba lehessen vinni, de jelentősebb mennyiségű élelmiszer és ivóvíz, meg a kórházak áramszükségletének biztosításához szükséges gázolaj is az alku tárgya lehet. Izrael vélhetőleg újra megnyit néhány, a háború kezdetén, a Hamász támadása után lezárt vízvezetéket, mert az övezetben kritikus a vízhiány, és elképesztő élelmiszerhiány van.

"Mind a két fél ki fogja használni ezt az erői átmozgatására, de a Hamász itt már vert helyzetben van, idő kérdése, hogy mikor roppantják meg a Hamász fő erőit.

Utána nyilván levadásszák, elfogják, megölik a Hamász középvezetőit. A felső vezetéshez nem nagyon férnek hozzá még, mert ők Törökországban, Katarban, az Egyesült Arab Emírségekben ötcsillagos szállodájuk szobáiból nézik szomorúan a népük szenvedését többszörös dollármilliomosokként" – magyarázta a katonai szakértő, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a Hamász káderállománya óriási veszteségeket fog szenvedni, illetve porig rombolják az övezetet, az újjáépítésre pedig Izraelnek sincs terve.

A fegyverszünetben jelentős szerepe lehet annak, hogy az Egyesült Államok az utóbbi időszakban kritikusabb hangnemet ütött meg Izraellel szemben, de Kaiser Ferenc kiemelte azt is: az USA azon kevés állam közé tartozik, amelyik képes nyomást gyakorolni Izraelre, például a katonai támogatás révén. A mostani hadműveletekhez is 14 milliárd dollár értékű fegyvert biztosít Izraelnek, és ezt a katonai segélyt mind a két nagy párt megszavazta a képviselőházban, valamint a szenátusban is.

"Viszont az Egyesült Államoknak is figyelemmel kell lennie az iszlám világra, mégiscsak másfél milliárd emberről van szó.

Washingtonnak elemezni kell azt, hogy mivel az iszlám világ barátságára Kína is eléggé látható módon pályázik, és mivel a Nyugat Izraelt támogatja, ezért Kína sokkal inkább lehet a Hamász barátja, nem is beszélve Oroszországról, ahova a Hamász vezérkara szinte hazajár. Tehát Washingtonnak mindenképpen gesztusokat kell tennie a muzulmánok felé is, azaz Izraelt engedményekre, humanitárius lépések megtételére kell rávennie" – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×