eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Facebook/Comune di Bologna

Összeomlás fenyegeti a népszerű olasz város legfőbb látványosságát - videó

Bologna híres Garisenda tornya veszélyesen rossz állapotban van - kongatták meg a vészharangot a város polgármesterének benyújtott jelentésükben tudományos szakértők.

A Bologna központjában, a Porta Ravegnana téren álló két ferde torony, a 97 méter magas Asinelli és a 48 méteres Garisenda a város jelképének számít. Az 1109 és 1119 között épült tornyokat az azokat megrendelő családokról nevezték el.

A Garisenda eredetileg 60 méter magas volt, de a 14. században, mikor egy földmozgás következtében elferdült, visszabontották a magasságát. A torony elhajlása 3,2 méter.

Szakértők hosszú ideje figyelemmel kísérik a két elferdült torony állapotát. Egy szakértői csoport legutóbbi jelentése arra figyelmeztetett, hogy a nagyobb aggodalomra okot adó Garisenda téglafalain megjelent friss repedések és a torony nagy kilengése miatt azonnali közbeavatkozásra van szükség állapotának stabilizálására.

"Nem lehet megjósolni, hogy semmi sem történik a toronnyal, vagy hirtelen - akár részben vagy teljesen - összedől" - hangsúlyozta Amedeo Bellini, a szakértői bizottság tagja.

A városi hatóságok októberben kordonnal vették körül a két tornyot a repedések és szokatlanul erős kilengés miatt. A tér várhatóan több évig zárva marad.

Matteo Lepore polgármester, aki októberben bejelentette, hogy a tornyok állapotának megfigyelésével szakértői csoportot bíznak meg, szerdán elmondta, hogy a helyzet jelenleg "sárga riasztásnak" felel meg, és a Garisendánál nem áll fenn az azonnali összeomlás veszélye. Mindazonáltal a stabilizálását szolgáló munkálatok a napokban elkezdődtek.

Lucia Borgonzoni olasz kulturális miniszter-helyettes október végén segítséget ígért a torony biztonságossá tételéhez. Mint mondta, a finanszírozást az Európai Uniótól kapott helyreállítási alapból tudják megoldani.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×