eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Óriási razzia Németországban: 54 iszlám központra csapott le a rendőrség

Hét szövetségi államban radikális iszlamistának tartott központokat, illetve egyesületek kutattak át csütörtökre virradóan a német hatóságok. A razziára Nancy Faeser belügyminiszter adott utasítást annak gyanújával, hogy azok Irán "meghosszabbított karjai".

A fő célpont a Hamburgi Iszlám Központ, valójában az általa működtetett Ali Imám mecset volt, amelynek tevékenységét a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal tmár régóta figyelte. A belügyminisztérium szerint a hamburgi központ, ténylegesen a mecset tevékenysége sérti az alkotmányos rendet. A gyanú szerint

valójában Irán irányítása alatt áll, célja az iráni propaganda terjesztése.

A többi között támogatja a Hezbollah libanoni terrorszervezet Németországban betiltott tevékenységét.

A ZDF közszolgálati médium úgy értesült, hogy a rajtaütés a többi tartományban is olyan iszlám egyesületeket érintett, amelyek szoros kapcsolatban állnak a hamburgi központtal

A belügyminisztérium kora reggel arról tájékoztatott, hogy az önálló tartománynak számító Hamburg mellett Alsó-Szászországban, Hessenben, Baden-Württembergben, Bajorországban, Észak-Rajna-Vesztfáliában és az ugyancsak önálló tartomány Berlinben hajtottak végre razziát. A rajtaütés a minisztérium közleménye szerint 54 objektumot érintett.

Nancy Faeser szerint a hamburgi központot régóta figyelték, tevékenységét radikális iszlamistának minősítették. A belügyminiszter a fellépést különösen szükségesnek nevezte most, amikor a Németországban élő zsidókat veszély fenyegeti.

"Nem tűrhetjük az iszlamista propagandát, az antiszemita, Izrael-ellenes uszítást"

– idézték Faesert. A miniszter szerint minden gyanús tevékenységet ki kell vizsgálni, és meg kell tenni a szükséges "kemény" lépéseket.

A hamburgi Ali Imám tevékenységét az ottani iszlám központ irányítja, célja az iráni vezetők "forradalmi koncepciójának" terjesztése. A központ nagy befolyást gyakorol a különböző tartományokban tevékenykedő iszlám egyesületekre.

Több portál egybehangzó jelentése szerint a razziában több mint ötszáz rendőr, illetve állambiztonsági nyomozó vett részt. Őrizetbe vételről egyelőre nem számoltak be.

A vizsgálat nyomán nem kizárt, hogy a hamburgi központ tevékenységét betiltják.

A központtal összeforrt Ali Imám mecset, amelyet Kék Mecset néven is emlegetnek, Németország és Európa egyik legrégebbi mecsete, Irán "nem hivatalos nagykövetségeként" is emlegetik.

Hamburgból indult útjára a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadások vezetője, Mohamed Atta is.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×