eur:
387.14
usd:
356.17
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Leopard tank from Europe union partner to Ukraine army defensive and counteroffensive protection from Russia in national camouflage army colour on flag background isometric right side view 3d rendering image
Nyitókép: Hryhorii Bondar/Getty Images

Katonai segítségnyújtás - hatalmas lépést vállalhat Ukrajnáért Németország

A Reuters hírügynökség politikai forrásból úgy értesült, hogy Olaf Scholz német kancellár kormánykoalíciója elvileg megállapodott abban, hogy az ország megkétszerezi az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt.

Ha a hír igaz, az azt jelenti, hogy 2024-ben már 8 milliárd euró (8,5 milliárd dollár, 3 billió - mintegy 3016 milliárd - forint) értékben biztosít Németország katonai segélyt a háborúban álló Ukrajnának – közölte egy berlini politikai forrás.

A parlament jóváhagyása esetén - itt az Olaf Scholz-vezette pártszövetség van többségbe - a döntés Németország védelmi kiadásainak mértékét a jövő évre tervezett GDP összegének 2,1 százalékára emelné, meghaladva az Észak-atlanti Szerződés Szervezete által vállalt 2 százalékot – tette hozzá a forrás a Reutersnek. A hírügynökség a Bloomberg szombati, hasonló értesülése alapján "kérdezett körbe".

A megegyezés a Bundestag költségvetési bizottságának november 16-i ülése előtti egyeztetéseken jöhetett létre, az ülésen a téma a jövő évi szövetségi büdzsé lesz.

A német védelmi minisztérium szóvivője azt mondta a Reutersnek, hogy a Bundestag-bizottság még nem fejezte be a tárgyalásokat, egyebekben nem kívánta kommentálni az értesülést.

A Kiel Institute for the World Economy agytröszt által nyomon követett adatok szerint Németország több mint 17 milliárd euró katonai segélyt folyósított Ukrajnának - írta a Portfolio. Ez többek között Leopard 2 harckocsikat, Marder páncélozott gyalogsági harcjárműveket, Iris-T és Patriot rakétavédelmi rendszereket is magában foglalt.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×