eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Alabino, 2017. augusztus 22.Az orosz Grad rakétavetővel tüzelnek a harmadszor megrendezett Nemzetközi Haditechnikai Fórumon a Moszkvai területen fekvő Alabinóban 2017. augusztus 22-én. (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Két perc mentette meg a parancsnok életét, de most felfüggesztették

Felmentették a kárpátaljai 128-as rohamdandár parancsnokát a vizsgálat idejére - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

A hegyi rohamdandár katonái pénteken vesztették életüket a frontvonal közelében, Zaporizzsja megyében, miután légitámadás érte a rendezvényt, amelyen részt vettek. Az ukrán sajtó először több mint 20 halottról számolt be, hétfőn azonban az ukrán hadsereg közölte, hogy 19 katona vesztette életét. Olekszij Kucserenko parlamenti képviselő ugyanakkor 28 halottról és 53 sebesültről tett említést.

Kárpátalján a tragédia nyomán háromnapos gyászt rendeltek el.

"A dandár parancsnokát felmentették a vizsgálat idejére. Az egész helyzet percenként változik" - mondta Zelenszkij a Telegram-oldalán. Hozzátette, hogy tárgyalt a vezérkarral, megbeszélték a dandárra mért csapás körülményeit.

Zelenszkij szerint a tanácskozáson mások mellett jelentést tett neki a történtekről Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter és Vaszil Maljuk, az ukrán belbiztonsági szolgálat (SZBU) főnöke.

"Megvitattuk a tényeket, amit már sikerült kideríteni a tragédia körülményeiről, kinek az utasításai tették lehetővé a tragédia bekövetkeztét" - mondta Zelenszkij. Egyben kijelentette, hogy senki sem menekül meg a felelősségre vonástól.

Korábban az Obsesztvennoje című lap a dandár forrásaira hivatkozva közölte, hogy Dmitrij Liszjuk parancsnok életben maradt, mivel elkésett a katonák kitüntetéséről, és néhány perccel a csapást követően érkezett. A ceremónia november 3-án reggel 9 órakor kezdődött volna, de el kellett halasztani fél órával. Ekkor a katonák már felsorakoztak és parancsnokukat várták. Az alakulatot 10 óra 10 perckor érte csapás, a parancsnok pedig a forrás szerint két perccel később érkezett.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×