eur:
388.84
usd:
360.25
bux:
68048.6
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Palesztinoknak szánt humanitárius segélyszállítmány lépi át a Gázai övezet déli határát, miután megnyitották a Gázai övezet és Egyiptom közötti rafahi ellenőrzőpontot a teherautókonvoj előtt 2023. október 22-én. Orvosi eszközöket, élelmiszereket és egyéb segélyeket szállító, 17 teherautóból álló segélykonvoj érkezett Egyiptomból. A rafahi átkelő az egyetlen olyan belépési pont a Gázai övezetbe, amelyet nem Izrael ellenőriz. Izrael az október 7-én kirobbant harcok nyomán leállította az övezet áram-, üzemanyag- és élelmiszerellátását, átmenetileg pedig a vízellátását is.
Nyitókép: MTI/EPA/Háled el-Fiki

Antony Blinken szerint előrelépés jön a Gázai övezetben

A következő napokban jelentősen több humanitárius segély fog bejutni a Gázai övezetbe - jelentette ki hétfőn Antony Blinken amerikai külügyminiszter Ankarában, miután megbeszélést folytatott Hakan Fidan török külügyminiszterrel, aki azonnali tűzszünetet sürgetett.

Blinken közel-keleti körútja a török fővárosban ért véget. Az utóbbi napokban az amerikai diplomácia vezetője Izraelben, Jordániában, Cipruson és Irakban is járt, hogy a gázai övezeti háborúról folytasson megbeszéléseket, és igyekezzen előmozdítani azt az amerikai elképzelést, miszerint az izraeli hadseregnek "humanitárius szüneteket" kellene tartania a palesztin Hamász ellen folytatott katonai hadműveleteiben.

"Az egész még folyamatban van. Nyilvánvalóan nincs mindenben egyetértés, de vannak közös álláspontok, amelyeken együtt tudunk működni" - fogalmazott Blinken újságírók előtt az ankarai repülőtéren.

Az amerikai tárcavezető reményei szerint a "humanitárius szüneteknek" köszönhetően több segélyszállítmány érhetné el a Gázai övezetet, illetve előrelépés történhetne a Hamász által Izraelből elhurcolt túszok kiszabadítása ügyében is.

"Elértük az izraelieknél, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy a minimálisra szorítsák vissza a civil áldozatok számát.

Nagy erőkkel dolgozunk azon, hogy több humanitárius segély érje el a Gázai övezetet" - hangsúlyozta Blinken, hozzátéve, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a túszokra, különösen az amerikai állampolgárokra, és mindent megtesznek azért, hogy hazajuttassák őket.

A két külügyminiszter nem tartott közös sajtótájékoztatót.

Török diplomáciai források szerint Hakan Fidan a Blinkennel folytatott tanácskozásán azt kérte, legyen "azonnali" és "teljes" tűzszünet a Gázai övezetben. A török miniszter azt hangsúlyozta, "meg kell akadályozni, hogy Izrael civileket vegyen célba Gázában".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×