eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára beszél a párt központi bizottság ülésének harmadik napján Phenjanban 2021. június 17-én.
Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Észak-Korea egyre jobban elszigeteli magát

Pénteken megerősítette, hogy bezár néhány nagykövetséget annak érdekében, hogy "hatékonyan átrendezze diplomáciai kapacitását".

Dél-Korea szerint a bezárások azt jelzik, hogy Észak-Korea küszködik a szankciók terhei alatt.

Médiajelentések és elemzők szerint Észak-Korea akár tucatnyi nagykövetség bezárására készülhet, köztük Spanyolországban, Hongkongban és Afrika különböző országaiban, ami a világszerte működő képviseletei közel 25 százalékának bezárását jelentheti.

Az észak-koreai külügyminisztérium szóvivője a minisztérium honlapján közzétett kommentárokban megerősítette, hogy néhány képviseletet bezárnak, ugyanakkor hozzátette, hogy újakat nyitnak.

"A változó globális környezettel és a nemzeti külpolitikával összhangban diplomáciai képviseletek kivonására és létrehozására irányuló műveleteket hajtunk végre" - mondta a szóvivő, ezt normális tevékenységnek nevezve, anélkül, hogy részleteket közölt volna.

A nukleáris és rakétaprogramja miatt kiterjedt szankciókkal sújtott Észak-Koreának sikerült üzleti kapcsolatokat és baráti diplomáciai kapcsolatokat fenntartania a hidegháborús időkből származó, egyre fogyatkozó számú barátjával.

A dél-koreai egyesítési minisztérium, amely az észak-koreai kapcsolatokat kezeli, a héten azt közölte, Észak-Korea néhány diplomáciai képviseletének bezárása annak a jele, hogy Phenjan a nemzetközi szankciók miatt nehezen tud pénzhez jutni a tengerentúlon.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Van egy hely, ahol máig nem ért véget a második világháború

Van egy hely, ahol máig nem ért véget a második világháború

Japán és Oroszország kapcsolata az elmúlt években nem alakult túl jól, amely jelentős részben a történelmi ellentétek megoldatlanságán alapul. A két hatalom a japán szigetvilág északi részén került összetűzésbe, a területi kérdéseket pedig a második világháború óta nem sikerült megnyugtatóan rendezni, ezért jogi szempontból gyakorlatilag itt még egyáltalán nem fejeződött be a konfliktus. Voltak próbálkozások a helyzet rendezésére, ám a jelenlegi geopolitikai szituáció egyáltalán nem tűnik kedvezőnek a konstruktív párbeszédre, mivel a felek álláspontja egyre inkább távolodni látszik. Pedig a lezárás akár követendő példát is állíthatna szerte a világon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×