eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond az ukrán államiság napja alkalmából a kijevi Szent Mihály székesegyház előtti téren tartott ünnepségen Kijevben 2023. július 28-án. Zelenszkij 2021. augusztus 24-én, Ukrajna függetlensége kikiáltásának harmincadik évfordulóján hirdette ki, hogy ezentúl az ukrán államiságnak is lesz nemzeti ünnepe, július 28-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Romániába ment fegyverekért Volodimir Zelenszkij

Stratégiai partnerségről írt alá közös nyilatkozatot bukaresti látogatása során Volodimir Zelenszkij ukrán államfő román hivatali kollégájával, Klaus Iohannisszal.

A négyszemközti találkozó utáni közös sajtótájékoztatón Volodimir Zelenszkij megköszönte Romániának és a román népnek az Ukrajnának nyújtott katonai és humanitárius segítséget.

Az újabb fegyverigényekről elmondta: biztonsági okokból nem fedheti fel őket, de a román légvédelmi rendszerek erősítéséről is tárgyaltak.

Klaus Iohannis román államfő hangsúlyozta: Románia rövid távon segíti Ukrajnát a háború megnyerésében, hosszú távon pedig stratégiai partnerséget szeretne vele. Közölte, hogy

az ukrajnai román és a romániai ukrán kisebbség helyzetéről is tárgyaltak, melyeknek, mint mondta, hasonló jogokat kell élvezniük, beleértve az anyanyelvi oktatást is.

Ez volt Volodimir Zelenszkij első romániai látogatása az ukrajnai háború kitörése óta. Tavaly áprilisban online bejelentkezve mondott beszédet a bukaresti parlamentben. A román sajtóban olyan értesülések jelentek meg, miszerint kedden felszólalt volna a román parlament két házának együttes ülésén, de a sajtótájékoztatón azt mondta, azért érkezett, hogy köszönetet mondjon a román népnek, nem készült parlamenti beszéddel.

A román államfői hivatal a látogatást megelőzően közölte: Volodimir Zelenszkij bukaresti jelenléte megerősíti, hogy Románia továbbra is feltétel nélkül támogatja Ukrajnát az Oroszország által indított háborúban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×