eur:
389.05
usd:
363.49
bux:
68175.46
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Kevin McCarthy, a képviselőház kisebbségi, republikánus csoportjának vezetője beszédet mond a félidős kongresszusi és helyi választások estéjén Washingtonban 2022. november 8-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

Csizmazia Gábor: McCarthy eltávolítása nem csak bosszú volt

Az amerikai Képviselőházban többségi szavazással megfosztották pozíciójától Kevin McCarthy házelnököt. Az InfoRádiónak nyilatkozó Csizmazia Gábor szerint a házelnök leváltása a Republikánus párton belüli megosztottságra is rávilágít.

"A hivatalos magyarázat az volt, hogy a republikánus Kevin McCarthy pártjának nem tetsző alkut kötött a demokratákkal" - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa. A november 17-ig érvényes egyezségre azért volt szükség, hogy az Egyesült Államok Szövetségi kormányzata működőképes maradjon. Viszont a házelnök kritikusai azt állítják, hogy Kevin McCarthy nem volt elég kemény az egyezkedések során és nem kötötte sokkal szigorúbb feltételekhez a megállapodást.

Ugyanakkor - folytatta Csizmazia Gábor - azt is tudni lehet a házelnök lemondatása bosszú lehetett Matt Gaetz floridai republikánus képviselő részéről. Ő már Kevin McCarthy házelnökké választását sem támogatta és csak hosszas alkudozás után adta be a derekát. Végül is a McCarthy a tizenötödik nekifutásra kapott annyi szavazatot, amennyi a megválasztásához kellett - emlékeztetett az NKE Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa.

"De nem egyszerűen csak két képviselő közötti ellentétekről van szó, hanem

a Republikánus párton belüli megosztottságról"

- folytatta a szakértő. Két csoport áll egymással szemben: egy kisebb, amelynek tagjai főleg Donald Trump hívei és velük szemben egy nagyobb, akik nem igazán értenek egyet a volt elnökkel. Egyébként ennek a belháborúnak volt betudható az is, hogy Kevin McCarthy-t olyan nehezen tudták házelnökké választani" - közölte a szakértő.

Csizmazia Gábor elmondta azt is, hogy a két republikánus pártcsoport Ukrajna támogatásával kapcsolatos kérdésekben sem ért egyet. A Trumphoz köthető képviselők szigorítani és ezzel korlátozni akarják a Kijevnek nyújtott pénzügyi és katonai segélyezést, míg a republikánusok többsége, főleg a szenátorok inkább a demokratákkal és a Biden adminisztrációval ért egyet, nem akarja érdemben csökkenteni az ukránok támogatását.

"Visszatérve a Matt Gaetz és Kevin McCarthy közti konfliktusra - folytatta Csizmazia -, a keményvonalasok

olyan engedményeket követeltek a demokratáktól, amelyeket a házelnök képtelen lett volna elfogadtatni."

Ne feledjük, hogy csak néggyel több republikánus van a képviselőházban, míg a szenátusban már a demokratáké a többség. Ilyen helyzetben - még ha sikerült volna bármit is keresztül verni a képviselőházon Kevin McCarthy-nak - az a szenátusban biztosan elbukott volna. "Ebből a szempontból úgy általában is kimondottan nehéz dolga volt és akárki lesz az utóda, neki sem lesz könnyebb a helyzete" - vélekedett az NKE Amerikai Kutatóintézetének munkatársa.

"Ráadásul a költségvetéssel kapcsolatos egyezményt november 17-e után meg kell majd újítani, amihez megint tárgyalásokra lesz szükség a két nagy párt között, méghozzá a már említett erőviszonyok mellett. Ebből a szempontból tehát feltérképezetlen területen vagyunk, amit az amerikai sajtó is hangsúlyoz, mivel ilyenre még nem volt eddig példa. Persze olyanra se, hogy a képviselőház elnökét csak nagyon sokadjára lehessen megválasztani" nyilatkozta Csizmazia Gábor

A szakértő szerint Kevin McCarthy végzete, amúgy már a megválasztásakor borítékolva lehetett.

Matt Gaetz és társai ugyanis csak úgy adták a támogatásukat, ha az új házelnök elfogadja, hogy az eltávolításához a párton belül egyetlen képviselő indítványa is elég. "Ezt az adut játszotta most ki a floridai republikánus képviselő pártbeli ellenfelével, a képviselőház elnökével szemben." - mondta.

Címképünkön a lemondatott republikánus házelnök, Kevin McCarthy

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×