eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Army boots close up in line on parade day
Nyitókép: vasile voicu/Getty Images

Laktanyából a tanterembe - katonákkal enyhítenék a tanárhiányt Ausztriában

Nagy port kavart rendkívüli javaslatával Ausztriában a kormányon lévő Osztrák Néppárt (ÖVP). Karl Nehammer kancellár konzervatív pártja indítványozta, hogy szolgálatot teljesítő katonákkal próbálják orvosolni az iskolákat sújtó tanárhiányt. Az ellenzéki pártok és a szakmai szervezetek tiltakoznak, szerintük a javaslatban foglaltak megvalósulása az oktatás militarizálásához vezetne. A néppárt hajthatatlan.

Ausztriában kötelező a katonai szolgálat, minden 17 és 55 év közötti férfi behívható. A szolgálatot 18 éves korban el kell kezdeni. Általában a fiatal férfiak 6 hónapot töltenek el a hadseregben, de meghatározott esetekben ez úgynevezett polgári szolgálattal is kiválható.

A katonaságot és az oktatást érintő vitatott indítvánnyal a zöldek pártjával koalícióban kormányzó konzervatívok két tárcavezetője állt elő: az oktatási, valamint a védelmi miniszter együttesen indítványozta, hogy katonákat küldjenek az iskolákba a hiányzó pedagógusok pótlására.

A miniszterek szerint "célzott toborzásra" van szükség, azaz olyan, a pályamódosításra kész katonák átirányítására, akik a többi között kiváló zenei hozzáértéssel rendelkeznek, vagy épp a sport területén tűnnek ki.

Egyidejűleg indítványozták azt is, hogy ősztől a honvédelem is nagyobb súlyt kapjon az oktatásban. Sőt, ennek érdekében két tisztet delegáltak is a tankönyvekért felelős bizottságba.

Az ORF közszolgálati média beszámolója szerint elsők között az országos diákszövetség (ÖH) tiltakozott a javaslat ellen.

"A katonáknak nincs keresnivalójuk a osztálytermekben" - hangoztatta a szövetség.

A hadsereg befolyásának erősödése az osztálytermekben, valamint a tantervekben megnyitja az utat az oktatásügy militarizálása felé

- fogalmazott a szövetség elnöke. Nina Mathies szerint az iskolai oktatás militarizálása helyett tanterveknek a többi között olyan témákat kellene felölelnie, mint a klímaválság vagy a diszkrimináció elleni harc. Ezen kívül szükség van arra is, hogy a tanári pályát vonzóbbá tegyék - jelentette ki a szövetség elnöke. Állást foglalt még a munkakörülmények javítása, a méltányos fizetések és a kisebb létszámú osztályok mellett.

"Kívülről jöttek nem helyettesíthetik a pedagógusokat" - szögezte le

A tiltakozásra szinte azonnal válaszolt az ÖVP főtitkára. Az ORF által idézett Christian Stocker

"ideológiai vaksággal " vádolta a szövetséget.

A katonák - mint fogalmazott - az osztrák társadalom gerincéhez tartozó emberek, akik elsősorban magánmunkájuk, illetve a mindennapi élet mellett elkötelezettek. Ugyanakkor a hadseregben való tevékenységük révén értékes ismeretekre, illetve tapasztalatokra tesznek szert a biztonság- és a védelempolitika területén - hangoztatta a főtitkár.

Rendkívül keményen fogalmazott az ellenzéki osztrák Szocialista Párt (SPÖ) elnöke.

Andreas Babler szerint a konzervatív néppárt előbb rendőrökként, most pedig katonákként valójában "postásokat" küld az iskolákba. Azzal vádolta a kormánypártot, hogy az elmúlt években tönkretette az országot, és nem csupán az oktatás vagy épp a biztonság területén.

Martin Polaschek oktatási miniszter a tiltakozások ellenére hangsúlyozta, hogy tájékoztató kampányt kívánnak indítani a hadsereg katonai bázisain, illetve a laktanyákban, valamint a médiában is. A miniszter szerint a potenciális pályaváltókat inspirálni kell a tanári pályára.

Polascek szerint a fegyveres erőkkel szoros együttműködésben az iskolai tankönyvekben, valamint a pedagógusképzésben, illetve továbbképzésben is foglalkozni kell a témával.

A tanulóknak többek között meg kell ismerkedniük olyan fogalmakkal, mint a hagyományos osztrák semlegesség

- tette hozzá.

Hasonló elkötelezettséggel nyilatkozott a védelmi miniszter, Klaudia Tanner is. A tárcavezető szerint az általános iskolák, a középiskolák új tantervei szeptembertől életbe lépnek, és ezek már tartalmazzák az átfogó honvédelmi koncepciót.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×