eur:
394.45
usd:
370.71
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Mateusz Morawiecki lengyel (j) és Kisida Fumio japán miniszterelnök a varsói tárgyalásait követő sajtóértekezleten 2023. március 22-én.
Nyitókép: MTI/AP/Michal Dyjuk

Japán fejlesztési támogatást ad Lengyelországnak a háború miatt

Varsóba látogatott Kisida Fumio miniszterelnök. Mateusz Morawiecki azt mondta, aggodalommal tölti el a kínai elnök moszkvai látogatása.

A folytatódó ukrajnai háború Lengyelországra egyre nagyobb terhet ró, ezért Varsó japán fejlesztési támogatásban részesül – jelentette be az előző napi kijevi látogatása után a lengyel fővárosban tartózkodó Kisida Fumio japán miniszterelnök.

Kisida Fumio a Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel folytatott tárgyalásokat követő közös sajtóértekezleten megköszönte Lengyelországnak, hogy az Ukrajnába irányuló katonai és humanitárius támogatás logisztikai központja lett.

Közölte: Japán ezért hivatalos fejlesztési támogatást nyújt Lengyelországnak annak gazdasági fejlettsége ellenére. Bejelentette, hogy

Tokió elmélyíti a visegrádi csoporttal folytatott együttműködését is a V4 plusz Japán formátumban,

és a térségbeli országokkal a Három tenger kezdeményezés és a Bukaresti Kilencek keretében is együtt fog működni.

Beszámolója szerint Morawieckivel megállapodtak a biztonsági együttműködés többirányú elmélyítéséről. Gazdasági téren a magas hőmérsékletű gázhűtéses reaktorokat, a tiszta szén- és hidrogéntechnológiákat jelölte meg lehetséges új együttműködési területként.

Varsó, 2023. március 22.
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (j) japán partnerét, Kisida Fumiót fogadja Varsóban 2023. március 22-én.
MTI/AP/Michal Dyjuk
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (j) japán partnerét, Kisida Fumiót fogadja Varsóban 2023. március 22-én. MTI/AP/Michal Dyjuk

Az ukrajnai háború mihamarabbi lezárása végett a japán kormányfő fontosnak nevezte "a hasonló gondolkodású országok" - köztük Lengyelország - egységének megőrzését, a Moszkvával szembeni szankciók és az Ukrajnának nyújtott támogatás folytatását. Ennek érdekében Japán az általa idén vezetett G7 csoport keretében is lépni fog - tette hozzá.

Mateusz Morawiecki úgy értékelte:

"Szemünk láttára új geopolitikai rend születik",

ebben a helyzetben szükséges a békéről, a stabilitásról, a szabadságról hasonlóan gondolkodó országok szoros együttműködése.

A lengyel miniszterelnök veszélyesnek nevezte a Kína-Moszkva-tengelyt. "Aggodalommal tölt el bennünket a kínai elnök moszkvai látogatása" - utalt Morawiecki Hszi Csin-ping előző napi, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalásaira. "Megpróbáljuk meggyőzni Kínát, hogy ne támogassa Oroszországot agresszív nemzetközi politikájában" - fűzte hozzá.

A japán miniszterelnököt szerdán Andrzej Duda lengyel elnök is fogadta, ezt követően Marcin Przydacz államtitkár, az elnöki hivatal külügyi irodájának főnöke a TVP Info közszolgálati hírtelevíziónak a Lengyelországra, valamint a térségbeli biztonságra nézve "jó hatásúnak" nevezte az ukrajnai háborúról, valamint a lengyelországi japán beruházásokról is szóló megbeszélést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×