eur:
389.51
usd:
363.12
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Lars Klingbeil pártfőtitkár a nagykoalícióban kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) berlini kongresszusán 2019. december 6-án.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Bernd von Jutrczenka

Német szociáldemokrata vezetők látogattak Kijevbe

Az SPD két magas rangú politikusa hétfőn az ukrán fővárosba, Kijevbe érkezett különvonattal.

Lars Klingbeil pártelnök és kollégája, Rolf Mützenich, az SPD német parlamenti frakcióvezetője a tervek szerint megbeszélést folytat majd kormánytisztviselőkkel, köztük Dmitro Kuleba külügyminiszterrel és parlamenti képviselőkkel. Egyik első találkozójuk a kijevi polgármesterrel, Vitalij Klicskóval volt.

Klingbeil érkezését követően kijelentette: pártja mindig is világossá tette, hogy fenntartás nélkül kiáll Ukrajna mellett. Hozzátette, ez a háború kitörésének első napja óta látható.

Az SPD-nek meg kellett küzdenie azokkal az erős bírálatokkal, amelyek a Moszkva egy évvel ezelőtti támadását megelőző politikáját érte. A kritikusok, többek között Ukrajnában is,

azzal vádolják a pártot, hogy évtizedek óta rendkívül rosszul ítéli meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Az SPD azok közé a berlini politikai erők közé tartozott, amelyek általában úgy vélték, hogy az Oroszországgal való együttműködés erősíti az európai stabilitást, de ez a szemlélet hozzájárult Németország Oroszországtól való energiafüggőségéhez.

A két politikus nyilvánosan elismerte, hogy a múltban hibásan ítélte meg az SPD Oroszország-politikáját.

Klicsko a két politikus látogatását rendkívül fontos jelzésnek nevezte Ukrajna számára.

"Minél erősebb lesz Ukrajna támogatása, annál gyorsabban megnyerjük ezt a háborút"- hangoztatta a kijevi polgármester.

Az orosz támadás 2022. február 24-i kezdete óta több magas rangú SPD-politikus is járt már Ukrajnában, közöttük tavaly júniusban Scholz kancellár.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×