eur:
394.03
usd:
368.72
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
The Triumphal Arch. Famous place in Chisinau city, Moldova.
Nyitókép: alex-mit/Getty Images

Moldova cáfolja az oroszok vádjait

A moldovai kormány visszautasította az orosz védelmi minisztérium állítását, amely szerint ukrán fegyveresek - az Azov alakulat bevonásával - provokációra készülnek a szakadár Dnyeszter menti terület.

Az orosz védelmi tárca korábbi közleménye szerint a tervezett ukrán beavatkozás ürügyéül a Dnyeszter menti területen állomásozó orosz csapatok állítólagos támadása szolgálna, ennek megfelelően az "ukrán diverzánsok" orosz katonai egyenruhába öltözve hajtanák végre a provokációt.

Mihail Galuzin orosz külügyminiszter-helyettes a TASZSZ szerint úgy nyilatkozott: a moldovai kormányt arra utasította a "Nyugat", hogy szakítson meg minden kapcsolatot a Dnyeszter-mente Moszkva által támogatott hatóságaival.

A moldovai kormány nyugalomra intette a lakosságot,

és közölte, hogy állami hatóságai "nem erősítik meg" az orosz védelmi minisztérium állításait. "Intézményeink együttműködnek külföldi partnereinkkel, és az országot fenyegető veszélyek esetén haladéktalanul tájékoztatjuk a nyilvánosságot" - olvasható a közleményben.

A moldovai védelmi minisztérium "pszichológiai műveletnek" minősítette az állítólagos ukrán provokációról szóló orosz közlést, de leszögezte, hogy nem hagyja figyelmen kívül a bejelentést.

A Moldovához tartozó Dnyeszter-mellék területén orosz békefenntartó erők állomásoznak,

amelyek 1992 óta felügyelik a Szovjetunió szétesésekor kirobbant polgárháborút lezáró fegyvernyugvás betartását, másrészt orosz őrség őrzi a Cobasna községben lévő, a szovjet csapatok európai kivonása után kialakított raktárakat, amelyekben jelenleg több mint húszezer tonna lőszert tárolnak. A hadianyag elszállítása és hatástalanítása 2003-ban megkezdődött, ám a moldovai belviszály súlyosbodásakor félbeszakadt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×