eur:
393.86
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Getty Images

Hidasi Judit: Japánban a gyermekvárás nem áldás, a fiatalok fele nem is él szexuális életet

Kisida Fumio japán miniszterelnök szerint az országnak sürgős lépéseket kell tennie a népességfogyás megállítására. Hidasi Judit japanológus, a Budapesti Gazdasági Egyetem professzora szerint az elöregedés évtizedekkel ezelőtt elkezdődött, a gyereknevelésre pedig inkább teherként tekintenek a szigetországban.

"Ez most már tulajdonképpen nemcsak az utóbbi évek, hanem az utóbbi egy-két évtized problémája, a tendenciák már láthatók voltak" – mondta az ország népeségfogyásáról az InfoRádióban Hidasi Judit japanológus.

A Budapesti Gazdasági Egyetem professzora elmondta, Japánban csökken a házasodási kedv, nagyon sok nő nem akar férjhez menni. Képzettségi színvonalban a nők legalább olyan jók, mint a fiúk, vagy még jobbak, így megengedhetik, hogy önálló megélhetést biztosítsanak maguknak. Nincs az a gazdasági kényszerük, hogy az életvitelük biztosítása érdekében menjenek férjhez.

Ezenkívül kialakult egyfajta szinglikultúra, amit kiszolgál a kereskedelem és a gazdaság.

A közértben a polcokon szingliknek szóló kimért porciók vannak, szingliknek szóló csomagolások, kiszerelések. Kényelmesen lehet egyedülállóként élni, és a japán fiatalok többsége így is él. Meglepő, hogy a 30 éves korosztályig bezárólag a fiatalok több mint a fele nem párkapcsolatban él, sőt,

a harminc év alatti fiatalok felének egyáltalán nem volt még szexuális élménye.

"Sokaknak fel sem merül, hogy gyereket vállaljanak. Egész egyszerűen csak élik az életüket" – mondta a japanológus. Ezt alátámasztja a statisztika, amely alapján 2022-ben 770 ezer gyerek született a 124 milliós lakosságú országban, ez a szám az országra vetítve kevésnek számít.

Az elmúlt években voltak a népességnövekedést szorgalmazó demográfiai programok, melyeket a néhai miniszterelnök, Abe Sindzó indított. Gazdasági modernizációs politikájának egyik fő eleme volt a strukturális reform, és annak egy részét képezte, hogy a nőket biztassa a gyerekvállalásra, és egyben a munkavállalásra. A programban a bölcsődék, óvodák építését, fejlesztését kezdeményezték nagy számban, de időközben Abe Sindzó lemondott, és ezzel a nőket középpontba helyező program megfeneklett.

A népességnövekedéshez a bevándorlás sem jelent megoldást, hiszen a szigetországban ez nem opció. Bizonyos szektorokban hozzájárulnak ehhez, de ez korlátozott és erős feltételei vannak, így számszerűleg nem lehet megoldás. Arról még nincs konkrét elképzelés, hogy Kisida Fumio kormánya folytatná-e az Abe Sindzó által elkezdett reformokat. Jelenleg a vészharangot kongatják, és próbálják a lakosság figyelmét felhívni a problémára.

Hidasi Judit kiemelte: Japánban a gyerekvárást nem áldásnak élik meg, hanem feladatként, hiszen rengeteg felelősséggel és kiadással jár. Az oktatás hihetetlen összegeket emészt fel, úgyhogy más a hozzáállás. "Ha ezen nem történik változás, akkor nem sok remény van arra, hogy pozitívba forduljon át a folyamat" – tette hozzá a japanológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×