eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője távozik egy szavazóhelyiségből, ahol leadta szavazatát a részleges helyhatósági választásokkal egybekötött népszavazáson Genovában 2022. június 12-én. A választópolgárok az olasz igazságszolgáltatási rendszerrel kapcsolatos kérdésekben dönthetnek. Az öt kérdést a jobbközép koalíció kezdeményezésére írták ki népszavazásra.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo

Giorgia Meloni: a szankciók fájdalmasak, de a háború még sokáig tarthat

Erről az olasz miniszterelnök beszélt Kijevben.

Giorgia Meloni úgy vélte, jelenleg nagyon korlátozott a lehetősége a tűzszünetnek, ennek ellenére Olaszország minden erőfeszítést megtesz a béke érdekében.

"Az ukrajnai konfliktus mindannyiunkat érint (..) Az Európai Uniónak ebben is meghatározóbb szerepet kell betöltenie az egész kontinens javára" - hangoztatta a miniszterelnök. Kifejtette, az uniónak egységesen kell támogatnia Ukrajnát az orosz agresszióval szemben, és segítenie kell Ukrajna európai csatlakozási folyamatát is.

Giorgia Meloni szerint

a "felületes békepropagandán túl" a tűzszünethez két feltétel szükséges,

vagy az egyik fél megadja magát, vagy patthelyzet alakul ki a konfliktusban.

Meloni kormánya teljes támogatásáról biztosította Kijevet, hangsúlyozva, hogy az általa vezetett Olasz Testvérek (FdI) jobboldali párt ezzel kapcsolatos állásfoglalása ellenzékben és most kormányerőként is ugyanaz.

A szankciók "fájdalmasak a gazdaságunknak, de eredményesek: hatással vannak Oroszországra.

Moszkva nagyobb árat kell, hogy fizessen, mint amekkorát Európa visel.

Ezért kell figyelnünk az intézkedések hatását, főleg azokét, melyek az energiára vonatkoznak". - hangoztatta Meloni. Az olasz miniszterelnök az Európai Unió erkölcsi kötelességének nevezte a háború okozta élelmiszerhiány elkerülését, ami Meloni szerint az európai biztonságot is veszélyezteti, ha az ellátási nehézségek instabilitáshoz vezetnek az afrikai országokban.

Giorgia Meloni elmondta, hogy Olaszország a háború kirobbanása óta 172 ezer menekültnek adott ideiglenes humanitárius tartózkodási engedélyt, többségükben nőknek és gyerekeknek.Megerősítette, hogy

Róma újabb fegyverszállítmányt küld Ukrajnába az év végéig,

amely az ötödik lesz február óta.

A kormányfő az Európai Unió állam- illetve kormányfőinek csütörtökön kezdődő találkozója előtt szólalt fel a római parlamentben. A Világbanktól és az Európai Bizottságtól Ukrajna újjáépítésére becsült 349 milliárd euróval kapcsolatban Giorgia Meloni úgy vélte, hogy az összeg a háború elhúzódásával csak emelkedni fog.

Giorgia Meloni az EU-csúcs témáit érintve kitért a migráció kérdésére is:

"a migránsok szétosztásáról folytatott vita helyett az Európai Unió külső határai védelmére kell áttérni:

a legális bevándorlásra épülő együttműködésre van szükség, az illegális bevándorlással szembeni határozottabb megelőzéssel és fellépéssel, ami az indulások megállítását jelenti, és a kitoloncolások európai szintű működtetését" - jelentette ki.

Afrikát nem "kizsákmányolni", hanem támogatni kell: az eddig a kivándorláshoz való jog hangoztatásával szemben a maradás jogát kell biztosítani - mondta Giorgia Meloni. Megjegyezte, az emberkereskedőknek, vagyis "a harmadik évezred cinikus rabszolgatartói gazdagításának semmi köze a szolidaritáshoz".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 14:15
×
×
×
×