eur:
394.25
usd:
368.91
bux:
66396.61
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

200 gyerek halála miatt perelik az államot az elkeseredett szülők Indonéziában

Akut vesekárosodásban meghalt vagy súlyosan megbetegedett gyerekek szüleinek egy csoportja beperelte az indonéz gyógyszerfelügyeletet és az egészségügyi minisztériumot amiatt, hogy engedélyezték a megbetegedéseket előidéző gyógykészítmények használatát az országban.

Idén Indonéziában csaknem 200 gyerek halt bele olyan vesekárosodásba, amelyet mérgező összetevőket tartalmazó, lázcsillapító szirupok okoztak. A vizsgálatok szerint a szennyezett készítmények rendkívül nagy arányban tartalmaztak mérgező dietilén-glikolt és etilénglikolt, amelyeket ipari célokra, többek között fagyállók előállítására használnak.

Awan Puryadi ügyvéd elmondta, a pert indító szülők családonként kétmilliárd rúpia (50 millió forint) kártérítést követelnek gyermekük halála vagy súlyos vesekárosodása miatt.

"Ezek a szülők a beteg gyerekeiket akarták meggyógyítani a szóban forgó gyógyszerrel. Senki nem vállalta a felelősséget a halálesetekért" - mondta el az ügyvéd.

A tömeges tragikus esetek után az indonéziai hatóságok betiltották az összes szirupalapú gyógyszer értékesítését, valamint felfüggesztették néhány gyógyszercég működési engedélyét is, és vizsgálni kezdték az ottani nyersanyag-beszállítási láncokat és az ellenőrzési folyamatokat, hogy feltárják, hogyan kerülhetett szennyezés az általuk forgalmazott szirupokba.

A nyugat-afrikai Gambiában 70 hasonló haláleset történt idén, az ottani szennyezett szirupok egy indiai székhelyű gyárból származtak.

Fotónk illusztráció.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×