eur:
388.6
usd:
361.57
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály
Portrait of businessman with computer at desk, back to office concept.
Nyitókép: Halfpoint Images/Getty Images

A kivétel ezúttal nem erősíti a szabályt - Maszkvita Németországban

Tartományi kollégái elé terjesztette a német egészségügyi miniszter azokat a tervezett intézkedéseket, amelyek október 1-jétől lépnének életbe a koronavírus-járvány várható újabb hulláma ellen. Az intézkedéscsomag azonban már most nagy hullámokat keltett. A tartományi felelősök szinte sorra tiltakoztak a tervezetben rögzített maszkiviselési kivételek miatt.

A sors iróniája, hogy Karl Lauterbach négy oltás után épp a vírussal küszködve otthoni karanténból ismertette a kilátásba helyezett intézkedéseket, amelyeket igazságügyi miniszter kollégájával együtt dolgozott ki - írta a Der Spiegel.

A csomag lényege, hogy szinte kapásból elutasítja a bezárásokat, kezdve az iskoláktól, az éttermeken és más vendéglátóipari létesítményeken keresztül egészen a legkülönbözőbb kulturális, sport-, illetve szabadidős rendezvényekig. Ugyanakkor maszkviselési kötelezettséget ír elő a zárt terekben, valamint a tömegközlekedési eszközökön, a vonatokon és a repülőgépeken.

A biztosítékot azonban nem ez, hanem e kötelezettség alóli kivételek verték ki.

A tervezet ugyanis azt hangoztatja, hogy az említett helyszíneken, a többi között az éttermekben és bárokban, mentesülnek a maszkviselés kötelezettsége alól azok, akik három hónapnál nem régebbi oltással, illetve hasonló időtartamon belüli gyógyultsági igazolással rendelkeznek.

Mindezt pedig egy megfelelő színű applikációs jelzéssel kellene majd igazolni.

Noha a tervezet hangsúlyozza, hogy a tartományok szinte minden téren szabad kezet kapnak, illetve a járvány esetleges súlyosbodása mindent felülírhat, a helyi miniszterek ezúttal az említett kivételek miatt "akadtak ki".

Egyes felvetések szerint az emberek inkább beoltatják magukat, csak hogy a szóban forgó helyeken ne kelljen maszkot viselniük.

Mások azt kifogásolták, hogy a miniszter így akarja az oltási kampányt előmozdítani. Alsó-Szászország képviselője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a "frissen" beoltottak is megfertőződhetnek, és terjeszthetik a vírust.

Többen arra utaltak, hogy a kivételek ellenőrzése rendkívül nehéz lesz.

A felzúdulás nyomán a szövetségi egészségügyi miniszter védekezésre kényszerült, mondván, a kivételt semmiképp nem szabad úgy értelmezni, hogy az emberek a jövőben minden három hónapban inkább az oltást választják - hangoztatta Lauterbach.

"Komolyan gondolják, hogy az emberek azért oltatják be magukat, hogy maszk nélkül mehessenek a vendéglőkbe?" - tette fel a kérdést.

Ez egészségügyi szempontból is teljesen értelmetlen, és ettől mindenkit abszolút eltanácsolok - fogalmazott a miniszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×