eur:
394.95
usd:
363.15
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2022. július 2-án közreadott képen egy rakétát kilövő orosz Szu-25-ös harci gép pilótája egy meg nem nevezett ukrajnai helyszínen.
Nyitókép: MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Sorra lövi le egy ukrán tinédzser az orosz harci repülőket

Az orosz erők ismét rakétacsapásokat mértek a hétvégén a dél-ukrajnai Mikolajiv megyeszékhelyre, valamint a északi, északkeleti országrészben lévő csernyihivi és szumi régiókra – közölte az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat.

Mikolajiv városát helyi idő szerint vasárnap hajnali három körül érte a támadás. Az orosz rakéták ipari és infrastrukturális létesítményeket találtak el, a mentést végzők reggel kilenc órára eloltották a tüzeket. Az egyik eltalált objektumban még takarítják a romokat. Az esetleges áldozatokkal, sérültekkel kapcsolatos információkat még pontosítják.

Az ukrán rendőrség közlése szerint MIkolajivot és a megye több települését szombaton is lőtték az orosz erők. A lövedékek lakóházakban, vállalati épületekben és infrastrukturális létesítményekben okoztak károkat. A rendőrség közölte, hogy

civil halálos áldozatai és sérültjei is vannak a támadásoknak, de pontos számot nem hoztak nyilvánosságra.

A katasztrófavédelem beszámolója szerint szombaton az orosz erők nyolcszor lőtték Szumi megye és egyszer Csernyihiv megye területét. Repülőgépekről mértek rakétacsapást, illetve rakéta-sorozatvetőkkel, aknavetőkkel és kézi lőfegyverekkel nyitottak tüzet. Lakóházakban keletkeztek károk, de személyi sérülésekről nem érkezett hír.

Valentin Reznyicsenko, a keleti országrészben lévő Dyipropetrovszk megye kormányzója arról számolt be a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, hogy a megye központjában, Dnyipróban eloltották a tüzeket, amelyeket a pénteki orosz rakétatámadások okoztak. A mentést végzők még kutatnak egy eltűnt férfi után. A péntek esti támadásban hárman haltak meg, köztük egy buszsofőr, és 15-en szenvedtek sérüléseket. A rakéták egy gépgyár területén és a város egyik utcájában csapódtak be - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az ukrán vezérkar vasárnap reggeli harctéri helyzetjelentéséből a hírportál azt emelte ki, hogy

az ukrán katonák visszaverték az orosz csapatokat a stratégiai jelentőségű, Donyeck megyei Szlovjanszk irányában. A közlés szerint az orosz erők komoly veszteségeket szenvedtek és visszavonultak.

Az ukrán nemzeti gárda közben arról adott hírt, hogy egy 19 éves sorkatona – aki a gárdánál teljesít szolgálatot – egymaga már hat orosz Szu-25-ös repülőgépet és egy robotrepülőgépet lőtt ki az Igla hordozható légvédelmi rakétarendszerrel.

Az ukrán vezérkar vasárnapi összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 38 300 orosz katona vesztette életét Ukrajnában. Az ukrán erők megsemmisítettek 220 orosz repülőgépet, 188 helikoptert, 15 hadihajót, 1684 harckocsit, 3879 páncélozott harcjárművet, 846 tüzérségi és 110 légvédelmi rendszert, valamint 248 rakéta-sorozatvetőt.

Ihor Szapozsko, a Kijev megyei Brovari polgármestere közölte, hogy július 18-19-én az ukrán erők hadgyakorlatot tartanak a város környékén, azért várhatóan fokozni fogják az útellenőrzéseket a térségben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegramon posztolt legutóbbi üzenetében arra kérte az ukrán lakosságot, hogy ne higgyenek az álhíreknek és névtelen forrásoknak. Szavai szerint Oroszország "információs terrorral" egészíti ki az Ukrajna elleni tüzérségi és rakétatámadásokat. Zelenszkij megjegyezte, hogy az ukránoknak "egyfajta érzelmi szuverenitásra is szükségük van", hogy meg tudják különböztetni az álhíreket a megerősített információktól. "Néha az információs fegyverek többre képesek, mint a hagyományos fegyverek. Nyilvánvaló, hogy Oroszország rakétái és tüzérsége nem lesz képes megtörni egységünket és tévútra vezetni bennünket. És az is nyilvánvaló, hogy

az ukrán egységet még hazugságokkal vagy megfélemlítéssel, álhírekkel és összeesküvés-elméletekkel sem lehet megbontani"

– hangoztatta meggyőződését az elnök.

Zelenszkij mindezzel arra reagált, hogy szombaton Ruszlan Marcinkiv ivano-frankivszki polgármester a Facebookon és a Telegramon bejegyzést tett közzé, amelyben azt írta, hogy Oroszország masszív, az egész országra kiterjedő rakétatámadást készít elő Ukrajna ellen. Később ezeket a posztokat eltávolították.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×