eur:
393.1
usd:
367.1
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Légi felvétel a lövöldözés helyszínéről Chicago Highland Park nevű elővárosában, ahol egy fegyveres tüzet nyitott az amerikai függetlenség napja alkalmából tartott felvonuláson 2022. július 4-én. A lövöldözésben legkevesebb hatan életüket vesztették, több tucat sérültet kórházba szállítottak. A rendőrség a lövöldözéssel kapcsolatban őrizetbe vett egy 22 éves férfit, Robert E. Crimót.
Nyitókép: MTI/EPA/Tannen Maury

Egyre gyakoribbak és halálosabbak az amerikai lövöldözések

A hatvanas évek közepe óta nem volt olyan sok lövöldözés az Egyesült Államokban, mint 2016 és 2021 között.

2012 és 2016 között 24 alkalommal történt tömeggyilkossággal végződő lövöldözés az Egyesült Államokban, míg 2017-2021 között 31 alkalommal. Idén már számos hasonló eseményre került sor: az uvaldei iskolában bekövetkezett tömegmészárlás sok gyermekkorú áldozata miatt emelkedik ki a sorból, de alig egy órával azt követően, hogy Joe Biden elnök megtartotta július negyediki beszédét, egy chicagó környéki ünnepi meneten hét halálos áldozattal járó lövöldözés tört ki. Egy kétéves gyermek mindkét szülőjét elvesztette a mészárlás következtében. Egy buffalói plázában főként színes bőrű áldozatokat szedett egy lövöldöző.

A Marshall Project adatelemzése szerint nem csak úgy érezzük, hogy egyre gyakoribbak ezek az események, a számadatok alá is támasztják ezt a The Guardian cikke szerint.

Tömegmészárlásnak általánosságban véve azokat a lövöldözéseket nevezzük, amelyekben a fegyveres legalább négy idegen emberrel végez nyilvános helyszínen. Nem tartoznak ide a családon belüli erőszak miatt vagy más bűncselekmény, például fegyveres rablás vagy csoportos erőszak során elkövetett gyilkosságok.

Az ilyen bűncselekmények, valamint a halálos áldozatok száma is egyre nő, de még mindig kis részét adja csak a lövöldözésekben elhunyt emberek számának. Az USA-ban naponta 124 ember veszti életét fegyver által.

Egyre több a lövöldözés

A Violence Project adatai szerint 2017 és 2021 között harmincegy mészárlás történt az USA-ban, míg 2012 és 2016 között 24. Azért ötéves időszakokat hasonlítottak össze, hogy az időbeli tendenciákat tudják mérni és ne a 2020-as két incidensre való visszaesésre összpontosítsanak – abban a koronavírus miatti lezárásoknak lehetett szerepe –, vagy a 2017-es Las Vegas-i tömeges lövöldözés okozta kiugrásra, amely 58 halálos áldozatot követelt. Az elmúlt öt évben több tömeges lövöldözés történt, mint bármely más, 1966-ig visszamenőleg összehasonlítható időszakban.

2022-ben négy tömeges lövöldözés történt:

Highland Park, Uvalde, Buffalo és az oklahomai Tulsa városa volt a helyszíne ezeknek. Tavaly összesen hat hasonló esemény történt, így valószínűleg az előző évhez hasonló számban történnek meg a lövöldözések idén is.

A halottak száma is megugrott

Ahogy a tömeges lövöldözések száma rekordot döntött, úgy nőtt a halálos áldozatok és a sérültek száma is. 2017-2021 között 299 emberrel végeztek az elkövetők – mintegy harmadával többel, mint a 2016-ban véget ért ötéves időszak 221 halálos áldozata. A sérültek száma ötször magasabb volt.

A halálos áldozatok és a sérültek számának növekedése főként az Egyesült Államok modern kori történelmének leghalálosabb tömeges lövöldözésének tudható be. 2017-ben egy Las Vegas-i zenei fesztiválon egy több támadófegyverrel felfegyverkezett férfi 58 áldozatot ölt meg, további 887 ember megsérült, köztük több százan a tömegoszlatásban. De Las Vegas nélkül is magasabb volt a halottak és a sebesültek száma az elmúlt fél évtizedben, mint az azt megelőzőben.

A 2022. július 4-i tömeges lövöldözés volt a negyedik kevesebb mint három hónapon belül Amerikában. Mind a négynél nagy teljesítményű fegyvereket használtak a támadók – az elmúlt öt évben a tömeges lövöldözések közel felében támadófegyvereket használtak, szemben az előző öt év egyharmadával.

Nem egységes a meghatározás, így nehéz a párbeszéd

A tömeges lövöldözésnek nincs nemzeti szintű jogi meghatározása: több szervezet is nyomon követi azokat, de különböző mércéket használnak. Egyesek csak azokat az eseteket számolják, amelyekben három vagy több ember hal meg; mások legalább négy ember halálát vagy sérülését mérik. Ez nehezíti a párbeszédet a problémáról – mondta Jacob Kaplan, a Princeton Egyetem köz- és nemzetközi ügyek iskolájának kriminológusa.

"Ha eltérő definícióink vannak a tömeges lövöldözésre, nehéz beszélgetni. Nem arról van szó, hogy az egyik megközelítésnek nyilvánvalóan igaza van, vagy nyilvánvalóan téved, csak arról, hogy nagyon pontosan meg kell határozni, hogy miről beszélünk" – vélekedik.

Egyes kutatók hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy a tömeges lövöldözések elemzésekor

a halálos áldozatok mellett a sérülteket is figyelembe kell venni.

Jaclyn Schildkraut, a New York-i Oswego Állami Egyetem bűnügyi igazságügyi professzora szerint az utóbbi években a gyorsabb rendőri és mentőszolgálati reakciók és az orvosi fejlesztések miatt az áldozatok nagyobb valószínűséggel sérülnek meg, mint amennyire meghalnak.

A tömeges lövöldözést ő úgy határozza meg, mint egy nyilvános helyen történő esetet, amelynek több áldozata van, sebesült vagy halott, és a lövöldöző az áldozatokat vagy véletlenszerűen, vagy szimbolikus szerepük veszi célba, például fekete gyülekezeti tagokat egy templomban.

E számítás szerint 1966 és 2020 között 402 tömeges lövöldözés történt, 3590 halálos áldozattal vagy sérülttel, az utóbbi években pedig meredek emelkedés tapasztalható.

E lövöldözések több mint fele – 219 – az elkövető munkahelyén vagy iskolájában történt.

Más statisztikák szerint is nő az incidensek előfordulása

Az Everytown for Gun Safety a Violence Projecthez hasonlóan a tömeges lövöldözést olyan incidensként definiálja, amelyben négy vagy több embert ölnek meg lőfegyverrel. Az Everytown olyan incidenseket is számításba vesz, amelyek nyilvános és magán területen egyaránt előfordulnak, tetszőleges számú lövöldözővel, csoportos erőszak, családon belüli erőszak vagy terrorcselekmény részeként. A csoport számításai szerint az elmúlt öt évben 110 incidens történt, míg 2012 és 2016 között 96.

Az FBI nyomon követi az általa "aktív lövöldözőnek" nevezett cselekményeket: egy vagy több olyan személyt, aki aktívan részt vesz egy lakott területen emberek megölésében vagy megkísérli megölni őket. Ezek az esetek 2017 óta csaknem megduplázódtak, 2021-ben 61 incidens történt, amelyek során 103 ember halt meg és 140 másik megsebesült.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Ha nem vállaljuk be az áramszünetet, akkor 10-15 évvel tovább tart a zöld átállás

Ha nem vállaljuk be az áramszünetet, akkor 10-15 évvel tovább tart a zöld átállás

Drágulhat a gáz Európában, ami versenyképességi bajokhoz és akár a következő gazdasági válsághoz is elvezethet, hiszen 90%-os a kontinens importkitettsége, amit kihasználhatnak a nagy LNG-szállítók – hívta fel a figyelmet a Portfolio-nak adott exkluzív nagyinterjúban Lakatos Benjamin. A svájci székhelyű MET Csoport elnök-vezérigazgatója példátlan módon levezette, hogy milyen fázisokon keresztül ért a tetőpontjára 2022-ben az európai gázválság, és rögzítette: ha az akkor elpárolgott óriási összegek felét energiaberuházásokra költötte volna a kontinens, akkor most nem lennének energiaproblémái. A mai helyzetet úgy látja: megszűnt a régiónkban a gázellátási kockázat, de Ukrajnában a télen még lehetnek gondok a gáztárolók bombázásából. Az energiapiaci szakember szerint lehetne akár gyorsítani is a zöld átálláson, de "ha nem vállaljuk be, hogy időnként áramszünet is lehet", akkor a 2030-2040 közöttre tervezettnél 10-15 évvel tovább tart a folyamat; így a földgázra is tovább lesz szükség. 50 éves távon azonban már teljesen biztos abban Lakatos, hogy a lakosság szinte csak áramot fog használni, földgázt, benzint és gázolajat nem. Az interjúban több sportos hasonlatot is említett, így például azt, hogy az energiaiparban "már nagyon sokat edzettünk, csak még nem tudjunk, hogy focizni fogunk, birkózni vagy kézilabdázni"; emiatt sürgette egy egységes szabály- és mérési rendszer kialakítását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×