eur:
389.94
usd:
363.83
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Rakétatámadás során megrongálódott lakóház Kijevben 2022. február 25-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és szankciókról döntött Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Emilio Morenatti

Bent vannak Kijevben az orosz csapatok

A harcok már a külvárosban folynak, a lakosokat Molotov-koktélok készítésére és az orosz csapatmozgások jelentésére szólították fel.

Éjszaka rakétatámadások készítették elő a város elleni nagyszabású orosz támadást: a főváros egyik lakónegyedében péntek reggel heves lövéseket és robbanásokat lehetett hallani, ukrán tisztviselők pedig arra figyelmeztettek mindenkit, hogy orosz katonai járművek közelednek északnyugat felől, írja a The Guardian.

Az ukrán védelmi minisztérium szerint az orosz erők behatoltak Kijev Obolony kerületébe, amely nagyjából tíz kilométerre van a város központjától. Egy online közzétett közleményben azt javasolják a lakosoknak, hogy jelentsék az orosz csapatok mozgását, és készítsenek elő Molotov-koktélokat az ellenség semlegesítése érdekében. Két kijevi lakóház már csütörtök este lángba borult, miután egy lelőtt repülőgép lezuhanó törmelékei eltalálták azokat.

Civilek is érintettek

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij azzal vádolja Vlagyimir Putyint, hogy civil és katonai célpontokat egyaránt célba vesz.

"Azt állítják, a civil objektumok nem jelentenek célpontok számukra. Ez hazugság, nem tesznek különbséget" - mondta Zelenszkij péntek kora reggeli tévébeszédében, melyben azt is megfogadta, hogy továbbra is megvédi hazáját.

"Oroszországnak előbb-utóbb beszélnie kell velünk arról, hogyan lehet véget vetni az ellenségeskedésnek és megállítani ezt az inváziót. Minél hamarabb kezdődik a beszélgetés, annál kisebbek lesznek Oroszország veszteségei" - fogalmazott.

Az elnök bírálta a világ vezetőit is, amiért a távolból figyelik az eseményeket.

"Egyedül hagytak minket, hogy megvédjük az államunkat. Ki áll készen arra, hogy mellettünk harcoljon? Nem látok senkit. Ki áll készen arra, hogy garanciát adjon Ukrajnának a NATO-tagságra? Mindenki fél" - mondta. Elmondása szerint szerint a rakétacsapások hajnali 4 órakor folytatódtak és toronyházakat is érintettek. Az ukrán hadsereg közölte, hogy lelőttek egy orosz repülőgépet a főváros felett.

Zelenszkij és családja célpont

A brit védelmi miniszter, Ben Wallace arról tájékoztatott: a brit hírszerzés szerint Oroszország egész Ukrajnát el akarja foglalni. A nemzetközi büntetőbíróság (ICC) pénteken közölte, hogy vizsgálatot folytathat esetleges háborús bűncselekmények ügyében, bár további részleteket nem közölt. Éjszakai videobeszédében Zelenszkij azt mondta, hogy 137 ember halt meg azóta, hogy Putyin csütörtökön szárazföldi, légi és tengeri inváziót indított, a sebesültek száma több száz fő, Oroszország pedig őt nevezte meg első számú célpontnak.

"A családom a második számú célpont. Az államfő elpusztításával akarják politikailag tönkretenni Ukrajnát.

Én a fővárosban maradok.

A családom is Ukrajnában van" - húzta alá.

Ukrajna már Csernobil fölött is elvesztette az ellenőrzést, a létesítményt személyzetét túszként tartják fogva az oroszok. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség komoly aggodalommal követi a helyzetet, és maximális önmérsékletre szólított fel, hogy elkerüljenek minden olyan akciót, amely veszélybe sodorhatja Ukrajna nukleáris létesítményeit.

Több szankciót követel Ukrajna

A Nyugat egy sor új szankcióval válaszolt Putyin agressziójára Moszkva ellen, és az Egyesült Államok bejelentette, hogy további 7000 katonát küld Németországba, hogy megerősítse a NATO keleti határait. Kijev ugyanakkor bírálja az EU-t, miután nem döntöttek Oroszország kizárásáról a nemzetközi fizetési rendszerből. Joe Biden amerikai elnök megerősítette, hogy a 30 NATO-szövetséges ország vezetői pénteken találkoznak. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken szavaz egy olyan határozattervezetről is, amely elítéli Oroszország invázióját, és azonnali kivonulást követel Moszkvától. Moszkva azonban megvétózhatja az intézkedést, és nem volt világos, hogy Kína, amely elutasította, hogy Oroszország lépését inváziónak nevezze, hogyan szavazna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×