eur:
392.8
usd:
366.08
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
BRUSSELS, BELGIUM - OCTOBER 03: Maltese MEP (Group of the European Peoples Party (Christian Democrats) - Partit Nazzjonalista) Roberta Metsola Tedesco Triccas is listening to the European Commissioner-designate for Democracy and Demography Dubravka Suica while she is answering questions during his hearing at the European Parliament on October 3, 2019, in Brussels, Belgium. The European Union is in the process of reviewing a team of European Commissioners for incoming President of the European Commission Ursula von der Leyen, who is due to take office on November 01. (Photo by Thierry Monasse/Getty Images)
Nyitókép: Thierry Monasse/Getty Images

Máltai elnöknője lehet az Európai Parlamentnek

Várhatóan a máltai Roberta Metsola lesz az utódja az elhunyt David Sassolinak. Az EU Monitor főszerkesztője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában azt mondta: bár a néppárti politikus maga mögött tudhatja az EP többségét, két másik jelöltről is szavazhatnak jövő héten.

A kedden elhunyt David Sassolinak a mandátuma az Európai Parlament elnökeként lejárt volna a jövő héten. Egy korábbi megállapodás alapján a félidős tisztújítás során az európai parlamenti elnök személye változni fog, az Európai Néppárt korábban megállapodott a fősodorhoz tartozó frakciókkal, hogy az ő jelöltje lesz a következő elnök – mondta érdeklődésünkre az EU Monitor főszerkesztője.

David Sassolinak elvileg lehetősége lett volna arra, hogy újrázzon, az európai szocialisták meg is próbálkoztak ezzel, de már korábban kiderült, hogy erre nincsen esély, mert az Emmanuel Macron által dominált liberálisok úgy döntöttek, hogy az Európai Néppárt jelöltjét, Roberta Metsola máltai képviselőt fogják támogatni – fejtette ki Gyévai Zoltán.

Ugyanakkor nem minden tisztségnél fog az ellenkező pólus pozícióba kerülni.

„Az egyik következménye ennek a mostani tisztújításnak hogy a status quo nem fog változni, mert nem lép be a képbe, a politikai képletbe egy új frakció.

A magyar miniszterelnök vállalt ebben egyfajta vezető szerepet, hogy létrehozzon egy alternatív jobboldali radikális, konzervatívnak nevezett frakciót, amiből végül nem lett semmi. Ha lett volna valami, az már egy sokkal alaposabb, radikálisabb átrendeződéshez vezetett volna az Európai Parlamentben. Miután ez nem következett be, nincs új szereplő, és miután a politikai fősodorhoz tartozók, a többség megállapodott a részletekről, ezért a status quo maradni fog. Az egyes pártoknak nem kell búcsút inteniük az általuk elfoglalt pozícióknak” – magyarázta a szakértő.

Az EP elnöki posztra három jelölt van, de egyértelműen a máltai politikus a legesélyesebb. Roberta Metsola mögé sorakozott fel a Néppárt mellett a liberálisok, a szociálisták és várhatóan a zöldek frakciója is. Ezzel a négy meghatározó párt tartja magát ahhoz a megállapodáshoz, amit két és fél éve kötöttek.

Jelölt még Kosma Zlotowski az Európai Konzervatívok és Reformerek képviseletében, valamint a spanyol Sira Rego, akit a kommunisták indítanak. Viszont ezeknek a frakcióknak nincs elég képviselőjük. Gyévai Zoltán szerint a kérdés az, hogy már az első körben megkapja a szükséges többsége Metsola, vagy a második forduló dönt majd a jövő heti szavazáson.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×