eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Oltáshoz készítik elő az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcináját a soproni kórház oltópontján 2021. december 9-én. A november 22-én kezdődött oltási akcióban regisztráció és előzetes időpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában, valamint a szakrendelőkben is.
Nyitókép: MTI/Filep István

A német egészségügyi miniszter kötelezővé tenné a védőoltást

Az új típusú koronavírus okozta betegség elleni védőoltás kötelezővé tétele mellett érvel a Die Welt am Sonntag vasárnap megjelenő német napilapnak adott interjúban Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter.

"El kell fogadnunk, hogy a kötelező oltás sem fog mindenkit elérni, de meggyőződésem, hogy sok oltatlannak be lehetne adni a védőoltást, ha meghoznánk ezt a döntést" - fogalmazott a szociáldemokrata politikus.

A miniszter abban bízik, hogy a kötelező oltással a lakosságot védetté lehet tenni a jövőre nézve.

"Nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy van egy csalókán jó nyár, aztán ősszel jönnek az új variánsok meglepetései, úgy, hogy sokan nem védettek ellenük, mert akkor kezdődik minden elölről" - magyarázta Lauterbach.

Karl Lauterbach szerint hiába okoz enyhébb tüneteket az omikron variáns, gyorsabban terjed, és korántsem jelenti azt, hogy ha valaki elkapja, akkor védett lesz a következő mutációval szemben.

"Naivitás abban hinni, hogy az omikronnal véget ér a világjárvány" - hangoztatta a miniszter.

Németországban egyelőre egyetlen társadalmi csoport számára sem kötelező a védőoltás. A parlament várhatóan még januárban vitát tart erről, de azonnali döntés nem várható.

A német szövetségi kormány és a tartományok vezetése pénteken úgy döntött, hogy enyhítik a karanténelőírásokat, de szigorítják a szolgálatatások igénybevételének feltételeit. Sabine Dittmar egészségügyi államtitkár pedig arról beszélt egy szombati interjúban, hogy a kormány a közösségi immunitás elérése érdekében azt tűzte ki célul, hogy az emberek 95 százalékának meg kell kapni a védőoltást, különösen a veszélyeztetett csoportokban. Dittmar szerint a korábbi, 70 százalékos átoltottsági cél az új variánsok miatt már nem elegendő.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×