eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
(FILE IMAGE) Former Portuguese president Jorge Sampaio died on Friday at the age of 81 in Lisbon, Portugal on September 10, 2021. Sampaio served two terms as Portugals head of state, between 1996 and 2006. (Photo by Pedro FiĂşza/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: Pedro Fiúza/NurPhoto/Getty Images

Meghalt Jorge Sampaio

Nyolcvanegy éves korában meghalt Portugália volt köztársasági elnöke, Jorge Sampaio - jelentette be a lisszaboni elnöki palota pénteken.

A közleményben a portugál elnöki hivatal arról tájékoztatott, hogy az országban háromnapos gyászt rendeltek el.

Gyászbeszédében Marcelo Rebelo de Sousa elnök az elődjét harcosként jellemezte, aki a szabadságért és az egyenlőségért küzdött.

António Guterres ENSZ-főtitkár azt mondta, Portugália elveszített egy államférfit, ő maga pedig egy barátot.

Sampaiót korábban szívbetegséggel diagnosztizálták, és több mint héttel ezelőtt került kórházba, légzési nehézségek miatt.

Az elhunyt politikus két cikluson át, 1996-tól 2006-ig töltötte be az elnöki tisztséget.

Sampaio a hatvanas években lázadt fel António de Oliveira Salazar diktatúrája ellen, ügyvédként több ellenzéki védelmét elvállalta, az 1974-es puccs nyomán pedig tisztséget kapott az új kormányban.

A baloldali politikus 1990-től 1995-ig Lisszabon polgármestere volt, majd 1989-ben a Szocialista Párt élére került.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×