eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Pixabay.com

Észtország száz kilométer szögesdrótot és drónokat ad Litvániának

Csehország is segít a határvédelemben.

Észtország száz kilométer hosszú szögesdrótot és három drónt ad térítésmentesen Litvániának, hogy megvédje a határát a fehérorosz határon át érkező illegális bevándorlóktól - közölte szombaton Kalle Laanet észt védelmi miniszter, aki Litvánia, illetve az egész Európai Unió elleni "hibrid háborúnak" nevezte a litván migránsválságot. Csehország is bejelentette, hogy segélyt küld a balti országba.

A BNS litván hírügynökség ismertetése szerint Laanet telefonon beszélt Agne Bilotaita litván belügyminiszterrel, és ajánlott segítséget a válság rendezéséhez. Azt mondta, hogy Litvánia Észtország szövetségese, és azonnali segítséget nyújt neki a válságban.

A litván külügyminisztérium szombaton arról tájékoztatott, hogy Gabrielius Landsbergis külügyminiszter a válságról egyeztetett telefonon Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével. Azt mondta, hogy Litvánia intenzíven foglalkozik a krízis megoldásával, de az uniós intézményeknek is a lehető legnagyobb erőfeszítéseket kell tenniük, tárgyalva azokkal a közel-keleti és afrikai országokkal, ahonnan a migránsok érkeznek.

A visegrádi négyek külügyminiszterei hétfői komáromi találkozójukon megállapodtak abban, hogy összehangoltan segítséget nyújtanak Litvániának. Lengyelország csütörtökön bejelentette, hogy humanitárius konvojokat küld Litvániába.

Szombaton Prága is bejelentette, hogy segélyt továbbít a balti országba: a cseh belügyminisztérium húsz sátrat, száz tábori ágyat, ötszáz takarót és ugyanennyi hálózsákot küld. A 3,2 millió korona (450 millió forint) értékű segély még a nap folyamán megérkezik Vilniusba. Jan Hamácek cseh belügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte a migránsporbléma felhasználását nyomásgyakorlásra az Európai Unióra vagy tagországaira.

Az év eleje óta a litván-fehérorosz határon 2470 határsértőt vettek őrizetbe, harmincszor többet, mint tavaly egész évben.

Május végén Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt mondta, hogy országa eddig feltartóztatta a szomszédos államba tartó illegális migránsokat, útját állta a drogcsempészetnek, de tekintettel az országra gyakorolt nyugati nyomásra, a hatóságok meggondolhatják magukat.

Vilnius azzal gyanúsítja Minszket, hogy Bagdadból és Isztambulból közvetlen repülőjáratokon utaztat be - többségében iraki - migránsokat, hogy aztán illegálisan az unió területére küldje tovább őket. Az Európai Unió képviselői azt vetették a fehérorosz hatóságok szemére, hogy szándékosan beengedik az illegális migránsokat Litvánia területére.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×