eur:
393.09
usd:
367.16
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Párizs, 2015. december 8.Jesse Hughes, az Eagles of Death Metal amerikai zenekar frontembere lerója kegyeletét a november 13-i párizsi terrortámadások áldozatai előtt a mészárlások egyik helyszíne, a Bataclan rendezvényterem előtt 2015. december 8-án. Az est fellépőjeként az épületben tartózkodó együttes tagjai az öltözőben vészelték át a támadást, a turnémenedzserük, Nick Alexander azonban életét vesztette az incidensben. (MTI/EPA/Yoan Valat)
Nyitókép: MTI/EPA/Yoan Valat

Bataclan-tragédia: letartóztatták az egyik merénylő anyját és öt rokonát

Terrorizmus finanszírozásával vádolják őket.

Őrizetbe vették a párizsi Bataclan koncertteremben elkövetett mészárlás egyik résztvevőjének anyját és további öt rokonát, akiket terrorizmus finanszírozásával gyanúsítanak – közölték francia igazságügyi források.

Az elfogottak az egyik öngyilkos merénylőt, Foued Mohamed-Aggadot és feleségét pénzelték 2014 és 2015 között. Igazságügyi források elmondták, hogy a francia terrorellenes ügyészség előzetes nyomozást indított az ügyben.

Öt embert Strasbourgban és környékén, egyet pedig a Franciaország délnyugati részén található Gironde-ban vettek őrizetbe. Közöttük van a merénylő anyja és egyik nagynénje is.

Mohamed-Aggad 2013 végén utazott Szíriába, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez. Külföldi tartózkodása során rendszeres kapcsolatban állt a rokonaival. Anyjának azt is elmondta, hogy ha hazatér, az csak azért lesz, hogy mártírhalált haljon. 2015 őszén utazott vissza Európába.

2015. november 13-án, miután a Stade de France nemzeti stadionnál három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, Párizs belvárosában egy másik háromtagú terrorkommandó lépett akcióba. A belvárosban hat kávéház, bár és étterem teraszán öltek meg 39 embert, miközben egy harmadik kommandó behatolt a Bataclan nevű koncertterembe, ahol három dzsihadista kilencven embert ölt meg és több mint 350-et megsebesített. A merényletsorozatot az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára, amelynek egy Európában, mindenekelőtt Belgiumban kiépített csoportja hajtotta végre a támadásokat. Ugyanez a hálózat csapott le 2016. március 22-én Brüsszelben, ahol 32-en vesztették életüket.

A párizsi merényletsorozat pere 2021. szeptember 8-án kezdődik és 2022 március végéig tart. A példátlan méretű pernek eddig 1750 felperese van, de a 110 tárgyalási napra várnak több száz ügyvédet és újságírót is. A Párizs szívében található Cité szigeten a történelmi igazságügyi palotában már megkezdődött az 550 férőhelyes tárgyalóterem kialakítása. A per eredetileg 2021 januárjában kezdődött volna, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×