INFORÁDIÓ
2021. június 19. szombat
Gyárfás

joe biden

egyesült államok

koronavírus

Joe Biden amerikai elnök a külpolitikájáról beszél a washingtoni külügyminisztériumban 2021. február 4-én.

Joe Biden: mostanra az ország "válságból lehetőségre" váltott

Infostart / MTI

Első országértékelő beszédében az amerikai elnök Vlagyimir Putyinnak és Kínának is üzent, és megindokolta az afganisztáni csapatkivonást.

Joe Biden amerikai elnök kijelentette kongresszusi országértékelő beszédében, hogy alig száz nappal a beiktatása után Amerika ismét mozgásba lendült.

Amikor januárban letette hivatali esküjét, egy válságban lévő nemzetet örökölt - jelentette ki.

"Az évszázad legsúlyosabb járványát, a legsúlyosabb gazdasági válságot a nagy gazdasági válság óta és a legsúlyosabb támadást a demokráciánk ellen a polgárháború óta" - mondta, hozzátéve: mostanra az ország "válságból lehetőségre" váltott. "Amerika újból ragyog és megmutattuk a világnak, hogy nem adja fel" - tette hozzá.

Az országértékelő, vagyis az "Unió állapotáról szóló" beszéd hagyományosan az amerikai politika egyik méltóságteljes eseménye. Az elnök ilyenkor a kongresszus két háza előtt számol be a választott politikusoknak és a nemzetnek az ország helyzetéről és várható politikája főbb elemeiről. Az Egyesült Államok alkotmánya kimondja, hogy az elnök "időről időre tájékoztatást ad a kongresszusnak az Unió állapotáról, és figyelmébe ajánlja azokat az intézkedéseket, amelyeket szükségesnek és célszerűnek ítél".

Biden beszéde elején kiemelte: hivatalba lépése óta

mintegy 220 millió koronavírus elleni vakcinát adtak be az Egyesült Államokban, amely "messze meghaladja" a január 20-án kitűzött 100 milliós célt.

Hozzátette: az idősek halálozási aránya zuhan, és ma már minden 16 év feletti amerikai jogosult az oltásra. "Mindannyiótok segítségének köszönhetően" - mondta Biden a törvényhozóknak. Az elnök ismét felszólította az embereket, hogy oltassák be magukat.

Az első kongresszushoz intézett beszéde során Biden elmondta, hogy az Amerikai Foglalkoztatási Terv "mérnököket és építőmunkásokat fog foglalkoztatni, akik energiahatékony épületeket és otthonokat fognak építeni." A környezetvédelmi tervek részleteiről szólva bejelentette, hogy 500 ezer elektromos töltőállomást telepítenek az autópályák mentén, a gazdák takarónövényeket ültetnek majd, hogy így csökkentsék a levegőben lévő szén-dioxidot. Leszögezte: nincs ok arra, hogy a szélturbinák ne Pittsburghben épüljenek meg Peking helyett.

"Az Amerikai Foglalkoztatási Terv milliónyi jól fizető munkahelyet fog teremteni, olyan munkahelyeket, amelyek segítségével az amerikaiak fel tudják nevelni a családjukat" - tette hozzá. Kiemelte, hogy emberek millióinak fognak segíteni abban, hogy visszatérhessenek a munkahelyükre, és rámutatott arra is, hogy a tervezett munkahelyek közel 90 százaléka nem igényel majd főiskolai végzettséget.

Beszédében felszólította az Országos Egészségügyi Központot (NIH), hozzanak létre olyan kutatási központot, amelynek célja, hogy áttöréseket érjenek el az olyan betegségekkel szemben, mint például a daganatos megbetegedések, az Alzheimer-kór, vagy a cukorbetegség. "Nem tudnék mást mondani, ami ennél kétpártibb lenne. Vessünk véget a ráknak!" - fogalmazott Biden.

Az elnök kétpárti megegyezést sürgetett a tervezett gazdasági csomag elfogadásával kapcsolatban.

"Belföldi konszenzusra van szükség ahhoz, hogy fenntartható legyen az Egyesült Államok globális versenyképessége, különösen Kínával szemben" - tette hozzá.

"Szeretnék találkozni olyanokkal, akiknek eltérő elképzeléseik vannak. Örömmel fogadjuk az ötleteket. De (.) nem lehetünk annyira elfoglaltak egymással versenyezve, hogy elfelejtjük azt a versenyt, amelyet a világ többi részével vívunk a 21. század megnyeréséért" - fogalmazott.

A tervezet finanszírozásával kapcsolatban az elnök ismét elmondta, hogy a leggazdagabb amerikaiaknak több adót kell majd fizetniük a jövőben. "Itt az ideje, hogy az amerikai vállalatok és az amerikai emberek leggazdagabb 1 százaléka tisztességesen kivegye a részét az adózásból" - tette hozzá.

Az afganisztáni csapatkivonást illetően azt mondta: vannak olyan amerikai katonák az ázsiai országban, akiknek már a szüleik is ott szolgáltak. "Megfizettünk Oszama Bin Ladennek, csökkentettük az al-Kaida terrorfenyegetését Afganisztánban, és most, két évtizeddel később ideje, hogy hazahozzuk a csapatainkat" - fogalmazott.

Oroszországgal kapcsolatban Biden azt mondta: "Putyin elnöknek egyértelművé tettem, hogy bár nem törekszünk a feszültség súlyosbítására, de cselekedeteiknek következményei lesznek, ha igaznak bizonyulnak". A szankciók ügyében kifejtette: az Egyesült Államok arányosan reagált az orosz lépésekre.

"Putyin most már megérti, hogy válaszolni fogunk "

- tette hozzá.

Biden egyúttal sürgette a kongresszust, hogy tegyen lépéseket a rendvédelmi szervezetek reformja érdekében, kiemelve, hogy helyre kell állítani a bizalmat a bűnüldöző szervek és az emberek között. A republikánusok ellenvetéseire utalva úgy fogalmazott: "együtt kell működnünk, hogy konszenzusra jussunk, de végezzük el a feladatot jövő hónapig, George Floyd halálának első évfordulójáig".

A bevándorlást nélkülözhetetlennek nevezte az Egyesült Államok szempontjából, és felszólította a törvényhozókat, tegyenek lépéseket a "számtalan ember ügyében", akik állampolgárságra vágynak. "Harminc éve beszélnek a politikusok a bevándorlási reformról, de semmit nem tettek. Ezt ideje kijavítani" - szögezte le.

Több mint egy órás beszédének végén az elnök a január 6-i Capitolium elleni támadást egzisztenciális válságnak nevezte, amely "próbára tette a demokráciát." Úgy vélte, a küzdelem nem ért véget, "a világ autokratái" ugyanis az amerikai demokrácia megszűnésére fogadtak. "Be kell bizonyítanunk, hogy tévedtek. Csak annyit kérek, hogy tegyük meg a magunkét mindannyian. Az autokraták nem fogják megnyerni a jövőt. Mi fogjuk. Amerika fogja megnyerni" - fogalmazott.

Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018