eur:
393.1
usd:
367.22
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Jens Spahn német egészségügyi miniszter nyilatkozik a tüdőgyulladást okozó új koronavírus Kínából kiinduló járványának terjedése elleni küzdelemről Berlinben 20220. február 12-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Berlinből kapott erős igent a Szputnyik V, de találtak egy szépséghibát

Német vezetéssel folytatják a fejlesztők által benyújtott adatok értékelését, elemzését.

Nemzeti szinten kell gondoskodni az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett Szputnyik V orosz oltóanyag beszerzéséről, ha az Európai Unió nem lép – mondta a német egészségügyi miniszter.

Jens Spahn egészségügyi vezetőkkel tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a kormány támogatja a Szputnyik V EU-s engedélyeztetését. Így az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA) indított eljárásban az oltóanyagokért felelős német szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (PEI) vállalta el az úgynevezett raportőri szerepet. Ez azt jelenti, hogy német vezetéssel folytatják a fejlesztők által benyújtott adatok értékelését, elemzését.

A miniszter kiemelte: kapcsolatban állnak az orosz partnerekkel, és támogatják azt a törekvésüket is, hogy gyártási kapacitást biztosítsanak a Szputnyik V-nek Németországban vagy máshol az EU-ban.

Az is elképzelhető, hogy hamarosan megköttetnek az első szerződések. Ehhez azonban tisztázni kell még, hogy mikor mekkora mennyiség állhat rendelkezésre a szérumból

– mondta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

Jens Spahn hangsúlyozta: nagyon támogatja, hogy nemzeti szinten gondoskodjanak a Szputnyik V beszerzéséről, ha az EU nem mozdítja elő az ügyet.

Az egyik legtekintélyesebb német epidemiológus, Karl Lauterbach szociáldemokrata (SPD) parlamenti (Bundestag-) képviselő, a bostoni Harvard Egyetem közegészségügyi intézetének (HSPH) docense hangsúlyozta, hogy az orosz vakcinát ugyanúgy kell kezelni, mint az összes többi oltóanyagot.

Támogatni kell a gyártókapacitás kiépítését és a szérum beszerzését is. Ugyanakkor

a Szputnyik V-ről benyújtott dokumentációnak van egy "szépséghibája", mégpedig az, hogy "valószínűtlenül alacsony" a mellékhatások előfordulási aránya.

Ezt az ügyet európai kutatóknak is meg kell vizsgálniuk – mondta CDU-val és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) együtt kormányzó szociáldemokraták politikusa.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×