eur:
393.83
usd:
365.42
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A George Floyd fekete bőrű férfi halála miatt tiltakozó tüntetés a New York-i Brooklyn negyedben 2020. június 4-én. Május 25-én Minneapolisban négy rendőr igazoltatás után földre teperte a 46 éves férfit, aki csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegőt, amikor az egyikük a nyakára térdelt, majd később, a kórházban meghalt.
Nyitókép: MTI/EPA/Alba Vigaray

Nagy kártérítést szavazott meg George Floyd családjának Minneapolis városa

27 millió dollárt kap a férfi családja, aki meghalt, miután kilenc percen keresztül térdelt a nyakán egy rendőr.

Minneapolis városa beleegyezett abba, hogy 27 millió dollárt – több mint 8 milliárd forintot – fizet George Floyd családjának kártérítésként, amiért az afro-amerikai férfi tavaly május végén rendőri intézkedés közben életét vesztette.

A 46 éves Floyd halálát fulladás okozta, mert egy rendőr – Derek Chauvin – kilenc percen át térdelt a nyakán. A férfit azért vették őrizetbe, mert hamis pénzzel akart fizetni, erőszakot pedig azért alkalmaztak, mert Floyd ellenállt.

Az eset tüntetések sorozatát váltotta ki az Egyesült Államokban és a világ számos országában a rendőri erőszak és a fajgyűlölet ellen.

Minneapolis város tanácsának tagjai egyhangúlag szavazták meg a 27 millió dolláros kártérítést. Floyd családja elégedett az összeggel.

Két éve egy fehér bőrű asszony vesztette életét rendőri intézkedés közben, az ő családjának 20 millió dollárt fizetett a város.

Floyd őrizetbe vételében négy rendőr vett részt, mindegyiküket elbocsátották és vádat emeltek ellenük. Chauvin pere e hét hétfőn kezdődött, három kollégája csak augusztusban áll bíróság elé.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×