INFORÁDIÓ
2021. április 17. szombat
Rudolf

oltóanyag

ursula von der leyen

szputnyik v

szlovákia

covax

Oltáshoz készítik elő a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. február 2-án. Az intézményben folytatódott az egészségügyi dolgozók második oltása.

Brüsszel szerint az unió áprilistól havi 100 millió adag vakcinával számolhat

Infostart / Fóris György

Áprilistól az EU-szinten rendelkezésre álló oltóanyag mennyisége megduplázódik majd – ígérte Ursula von der Leyen a Stuttgarter Nachrichten hétfőn reggel megjelent számában.

Az Európai Bizottság elnöke szerint ha összeadják az unióval szerződést kötő gyártók második negyedéves termelési tervét, valamint a további oltóanyaggyártó cégek akkorra már szintén beszerezhető – jelenleg engedélyezés alatt álló – szereit, akkor áprilistól átlagosan havi 100 millió adag új vakcina érkezésével lehet számolni, ami duplája a jelenlegi szintnek.

Szakértők megjegyzik, hogy ha június végére már 300 millió új adagnál tartanak majd, az – az eddig elérhető mennyiséggel együtt –

bőven lefedi majd az Európai Unió népességének oltásra szoruló hányadát,

teret adva a második oltás elindításához, aminek folytatására a további negyedévek szállítmányai jelenthetik a fedezetet.

Az új szerek engedélyeztetése kapcsán egyébként az amszterdami Európai Gyógyszerügynökség egyik „vezető beosztású tisztviselője” a The Guardian szerint arra intette a tagállamokat, hogy addig most már ne forgalmazzák az orosz Szputnyik V-t, amíg befejeződik az ügynökségnél a folyamatban lévő engedélyezési eljárás. Megfigyelők megjegyzik, hogy az ügynökség formálisan egyelőre ilyen tartalmú felhívással nem fordult a tagországokhoz.

Az EU-szinten elérhető szerek mennyiségének remélt jelentős bővülése egyébként Charles Michel európai tanácsi elnök szerint arra is alapot ad, hogy jelenleg zajló afrikai látogatása során az EU nevében bejelentse: az unió az év végéig összesen akár mintegy

egymilliárd dózist is a rászoruló harmadik világbeli országok rendelkezésére bocsáthat,

feltéve, hogy a gyártók teljesítik szállítási kötelezettségüket és rendben zajlik az európai lakosság oltása – közölte a brüsszeli Politico. Michel a héten Ruandában és Kenyáben tárgyal az EU által politikai szinten jóváhagyott uniós „vakcinaszolidaritás” részleteiről.

Inkább gesztusértékű vakcinaszolidaritásnak egyébként láthatóan tagállamok között is akadnak jelei – tette hozzá mindehhez a The Guardian, amely rövid hírben jelentette, hogy tekintettel a Szlovákiában ijesztő mértéket öltő fertőzésre és mellesleg a világon legmagasabb halálozási rátára, Franciaország sürgősségi alapon 15 ezer adag oltóanyagot bocsátott a szlovák hatóságok rendelkezésére. Megfigyelők megjegyzik, hogy Franciaország jelenleg jelentős mértékben el van maradva az európai átlagtól lakosságának beoltásával.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018