INFORÁDIÓ
2021. június 25. péntek
Vilmos

fukusima

japán

kártérítés

Okumamacsi, 2011. április 11.Amerikai T-Hawk robotrepülőgéppel április 10-én készített és a Tepco áramszolgáltató által közreadott felvétel a március 11-i, a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengésben súlyosan megrongálódott Fukusima-1-es atomerőmű 3-as reaktorblokkjáról. Az erőmű hat reaktorblokkja közül háromban rengés előidézte áramszünet következtében felrobbant a hűtési folyamatban használt hidrogén, és a létesítményből azóta is radioaktív anyag szivárog a környezetbe. A japán kormány április 11-én 20-ról 30 km-re bővítette az erőmű körüli övezetetet, ahonnan ki kell költözniük az embereknek. A T-Hawk 10 km-res távolságból irányítható, és fénykép, valamint videofelvétel készítésére és továbbítására egyaránt képes. (MTI/EPA/Tokyo Electric Power Co.)

Fukusimai kártérítés: zsebébe kell nyúlnia a japán kormánynak

Infostart / MTI

43 embert érint kedvezően a friss bírósági ítélet.

A japán kormánynak kártérítést kell fizetnie 43 embernek amiatt, hogy ki kellett őket telepíteni a városukból a 2011-es fukusimai atomerőmű-katasztrófa miatt. Így rendelkezett pénteken egy felsőbíróság, megmásítva egy alsóbb fokú bíróság ítéletét.

A fukusimai prefektúra kerületi bírósága úgy ítélte meg 2017-ben, hogy az állam nem felelős a felperesek káráért, a TEPCO állami energiaipari vállalatot azonban fizetésre kötelezte. Negyvenöt felperes követelt összesen 2,8 milliárd jen (7,8 milliárd forint) kártérítést, de csak 42 ember kapott összesen 376 millió jent (1,047 milliárd forint). Ezután a felperesek a Tokióhoz közeli Csiba prefektúra felsőbíróságához fordultak, amely most hozta meg ítéletét.

Tíz éve 9-es erősségű földrengés rázta meg Fukusimát. A rengést követő szökőárban csaknem 20 ezer ember vesztette életét, s a természeti csapás a világ egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófáját idézte elő az ott található Fukusima Daicsi atomerőműben.

Nyitókép: MTI/EPA/Tokyo Electric Power Co.
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018