eur:
392.5
usd:
365.82
bux:
66629.59
2024. április 26. péntek Ervin
Okumamacsi, 2011. április 11.Amerikai T-Hawk robotrepülőgéppel április 10-én készített és a Tepco áramszolgáltató által közreadott felvétel a március 11-i, a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengésben súlyosan megrongálódott Fukusima-1-es atomerőmű 3-as reaktorblokkjáról. Az erőmű hat reaktorblokkja közül háromban rengés előidézte áramszünet következtében felrobbant a hűtési folyamatban használt hidrogén, és a létesítményből azóta is radioaktív anyag szivárog a környezetbe. A japán kormány április 11-én 20-ról 30 km-re bővítette az erőmű körüli övezetetet, ahonnan ki kell költözniük az embereknek. A T-Hawk 10 km-res távolságból irányítható, és fénykép, valamint videofelvétel készítésére és továbbítására egyaránt képes. (MTI/EPA/Tokyo Electric Power Co.)
Nyitókép: MTI/EPA/Tokyo Electric Power Co.

Fukusimai kártérítés: zsebébe kell nyúlnia a japán kormánynak

43 embert érint kedvezően a friss bírósági ítélet.

A japán kormánynak kártérítést kell fizetnie 43 embernek amiatt, hogy ki kellett őket telepíteni a városukból a 2011-es fukusimai atomerőmű-katasztrófa miatt. Így rendelkezett pénteken egy felsőbíróság, megmásítva egy alsóbb fokú bíróság ítéletét.

A fukusimai prefektúra kerületi bírósága úgy ítélte meg 2017-ben, hogy az állam nem felelős a felperesek káráért, a TEPCO állami energiaipari vállalatot azonban fizetésre kötelezte. Negyvenöt felperes követelt összesen 2,8 milliárd jen (7,8 milliárd forint) kártérítést, de csak 42 ember kapott összesen 376 millió jent (1,047 milliárd forint). Ezután a felperesek a Tokióhoz közeli Csiba prefektúra felsőbíróságához fordultak, amely most hozta meg ítéletét.

Tíz éve 9-es erősségű földrengés rázta meg Fukusimát. A rengést követő szökőárban csaknem 20 ezer ember vesztette életét, s a természeti csapás a világ egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófáját idézte elő az ott található Fukusima Daicsi atomerőműben.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×