eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A Moszkvai Városi Bíróság által közreadott képen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus az ítélethirdetést hallgatja 2021. február 2-án. A bíróság a Navalnijra az Yves Rocher-ügyben kiszabott felfüggesztett börtönbüntetést letöltendőre változtatta.
Nyitókép: MTI/EPA/Moszkvai Városi Bíróság

Újabb ügyben állt bíróság elé Navalnij, aki nem fogta vissza magát

Közben Moszkva reagált az amerikai elnök nyilatkozatára.

Egy második világháborús veterán, Ignat Artyomenko becsületét és méltóságát sértő rágalmazás címén állították pénteken ismét bíróság elé Moszkvában Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust.

Artyomenko szerepelt egy, a tavalyi orosz alkotmánymódosítás mellett agitáló reklámfilmben, amelynek szereplőit az ellenzéki politikus "lakájoknak" és "az ország szégyenének" nevezte.

A pénteki tárgyaláson a Dozsgy ellenzéki televízió beszámolója szerint

Navalnij azzal vádolta a bíróságot, hogy a "magatehetetlen" 95 éves veteránt "bábként" használják fel ellene egy "PR-perben", mert szerinte "a Kremlnek újságcímekre van szüksége".

Az is állította, hogy Artyomenko hozzátartozói pénzt kapnak az idős ember - egyébként videokapcsolatban történő - szerepeltetéséért.

A megerősített rendőri erőkkel biztosított helyszínen a tárgyalást többtucatnyi újságíró követi, és több külföldi diplomata kíséri figyelemmel.

Navalnij a héten másodszor áll bíróság előtt. Kedden egy másik tárgyaláson a felfüggesztett szabadságvesztés feltételeinek megsértése címén letöltendővé változtatták az úgynevezett Yves Rocher-ügyben 2014-ben rá kiszabott ítéletet.

Navalnij ügye téma lesz Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője pénteken esedékes moszkvai találkozóján.

Rejtélyes ügy

Csütörtökön meghalt Szergej Makszimisin, a Navalnijt Omszkban kezelő kórház 55 éves helyettes főorvosa. Sajtójelentések szerint az altató- és újjáélesztési szakorvos munkaidőben, a műtőben lett rosszul, és kollégái már nem tudtak segíteni rajta.

Halálának okát nem közölték, csak annyit, hogy nem a Covid-19 áldozata lett. A Komszomolszkaja Pravda című bulvárlap szerint Makszimisin nemrég vesztette el a szüleit. A lap kitért arra, hogy a berlini Charité klinika zárójelentése szerint az ellenzéki vezető, akit több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint megmérgeztek, az omszki orvosok erőfeszítéseinek köszönhetően maradt életben.

Makszimisin a Navalnij-ügyben nem szólalt meg a nyilvánosság előtt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×