INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

koronavírus

franciaország

határátlépés

járványhelyzet

Újranyitott könyvesboltba lép be egy férfi a délnyugat-franciaországi Arcacho városban 2020. november 28-án, koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások fokozatos feloldásának első napján. Franciaországban 2 248 209 fertőzöttet, 51 999 halálos áldozatot és 165 493 gyógyultat regisztráltak eddig.

Most már mi is csak negatív teszttel mehetünk Franciaországba

Infostart / MTI

A koronavírusnak a korábbiaknál fertőzőbb variánsaitól tartva Franciaország az Európai Unió tagállamaiból tengeri vagy légi úton érkezőket is csak egy 72 órásnál nem régebbi, negatív PCR-teszt kell felmutatása mellett engedi belépni a területére.

A vasárnap éjféltől érvénybe lépett intézkedés eddig csak az EU-n kívüli országokból érkezőkre vonatkozott. Az új szabályozás alól mentességet élveznek a határ menti ingázók és a fuvarozók.

A hatóságok elsősorban a légi és tengeri úton érkezőket ellenőrzik a repülőtereken és a kikötőkben, ami jelenleg heti 62 ezer beutazót érint – jelezte Jean-Baptiste Djebbari közlekedési miniszter.

A párizsi repülőterek igazgatósága szerint a szigorítás "nem jelent sok változást", sőt egyszerűbbé vált az eljárás, mert mostantól mindenkit ellenőrizni kell a belépéskor.

A Roissy és az Orly termináljain a határőrök minden érkezőnek a személyi okmányai mellett a PCR-tesztjét is ellenőrzik.

Akinél nincsen ilyen igazolás, annak a Vöröskereszt munkatársai helyben elvégeznek egy antigén gyorstesztet, amelynek az eredménye negyedórán belül megvan.

A járvány kezdete óta Franciaországban 73 049-en vesztették életüket, az elmúlt 24 órában 172-en.

Az egészségügyi tárca adatai szerint a kórházi ápolásra szorulók száma vasárnap átlépte a 26 ezret, amire december óta nem volt példa, jelenleg 26 357-en vannak kórházban, ami ezerrel több, mint egy héttel ezelőtt. Közülük csaknem 3 ezren vannak intenzív osztályokon, számuk az elmúlt héten fokozatosan emelkedett, egy héttel ezelőtt 2766 súlyos beteget ápoltak.

A pozitív tesztek aránya 7 százalék, s a napi esetszám az elmúlt héten mindennap meghaladta a 20 ezret, az elmúlt 24 órában 18 436 új esetet jelentettek.

A karantén december 15-i feloldása után több mint egy hónapig stagnáltak a járványmutatók, az elmúlt napokban megkezdődött lassú emelkedés miatt az egészségügyi ellátórendszernek már több mint felét a fertőzöttek foglalják el.

A nem csökkenő adatok és a vírusnak a fertőzőbb brit és dél-afrikai variánsának terjedésétől tartva a járványügyi szakemberek egy jelentős része, köztük a kormány mellett működő tudományos tanács vezetője, Jean-Francois Delfraissy is egy harmadik általános karantén kihirdetését szorgalmazza. Szerinte

a fertőzőbb variánsok aránya egyes régiókban már 7-9 százalék is lehet az új esetekben.

A kormány eddig azt az álláspontot képviselte, hogy meg kell várni az éjszakai kijárási tilalomnak tíz nappal ezelőtt délután 6 órára előrehozott kezdésének hatását a mutatókra. Ennek kiértékelésére szerdára hívta össze Emmanuel Macron államfő a védelmi tanács heti ülését, amely azt is meg fogja vitatni, hogy a jelenlegi korlátozások elégségesek-e a járvány további terjedésének megfékezésére vagy pedig újabb szigorításokra van szükség.

Amennyiben a lezárásról születik döntést, azt maga Emmanuel Macron fogja bejelenteni szerdán vagy csütörtökön, ahogy az március 16-án ez első, és október 28-án, a második lezárás előtt is történt.

Sajtóértesülések szerint a miniszterelnöki hivatalban egy inkább az őszi, kevésbé szigorú karantén forgatókönyvét fontolgatják, amely szerint az iskolák nyitva maradhatnak, a kereskedelmi egységek közül viszont csak a létfontosságú termékeket árusító üzletek.

Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter a le Journal du Dimanche című hetilapnak elmondta: a köztársasági elnök és a miniszterelnök is támogatja azt, hogy az iskolákat, amíg lehet nyitva kell tartani, az a stratégia eddig is jól működött.

"A jó egyensúlyt kell megtalálni, minden üzletet nyitva kell hagyni, hogy ne legyen vita arról, hogy mi létszükséglet és mi nem" - fogalmazott Geoffroy Roux de Bézieux, a legnagyobb munkáltatói szervezet, a MEDEF vezetője a novemberi vitákra utalva a könyvesboltok bezárásáról.

A vendéglátó egységek (kivéve az elvitelre vagy házhoz szállítást vállalók), a kulturális intézmények (mozik, színházak, múzeumok), az egyetemek és a sportolásra alkalmas helyek október vége óta zárva vannak, s a karantén december 15-i feloldása óta éjszakai kijárási tilalom van életben, amelyet csak karácsony estére oldottak fel.

A kormányzat az oltási program mellett a kedvezőbb időjárás visszatérésre is számít ahhoz, hogy a helyzet elfogadhatóbb legyen "a várhatóan nehéz február és március után". Jean Castex miniszterelnök szombaton jelezte, hogy az a cél, hogy "hosszan el tudja viselni az ország a nyomást, miután még messze nem ért véget" a járvány.

Azt is közölte a kormányfő, hogy

a beoltottak száma meghaladta az egymilliót, Olivier Véran egészségügyi miniszter pedig azt ígérte, hogy augusztus végére minden francia be lesz oltva. A tudomány tanács vezetője szerint azonban nyár végére csak negyven százalékos lehet az arány.

A szakemberek szerint – akik a fertőzőbb variánsok terjedése miatt legalább kétméteres védőtávolságot, a textilmaszkok helyett pedig kizárólag sebészi maszk viselését ajánlják – még hónapokig nem térhet vissza az élet a régi kerékvágásba.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Caroline Blumberg
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018