eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Csaknem teljesen néptelen a prágai Károly híd 2020. október 5-én. Az új koronavírus-járvány miatt Csehországban újra szükségállapot lépett érvénybe, amelyet a kormány harminc napra hirdetett ki. A járvány által leginkább veszélyeztetett régiókban bezártak a középiskolák, és áttértek a távoktatásra. Korlátozzák az istentiszteleteken való résztvevők számát, a vendéglőket este tízkor be kell zárni, egy asztalnál legfeljebb hat ember ülhet. A sportrendezvényeket nézők nélkül lehet csak megtartani.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Felpörgött a járvány Csehországban

A kórházak csak a nem halasztható műtéteket végzik el, nem fogadnak más betegeket.

Csehországban 9294 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt nap alatt, ami közel a kétszerese az előző nap nyilvántartásba vett 5011 esetnek, 213-an meghaltak - derült ki a hatóságok tájékoztatásából.

A 10,71 millió lakosú országban már 884 799 fertőzéses esetet tartanak nyilván. A járvány kitörésének kezdete óta 13 485-en meghaltak. A kórból 676 593-an felgyógyultak. Kórházban 7132 beteget kezelnek, több mint ezer állapota súlyos. Az első esetet március elsején észlelték. Azóta 5,2 millió PCR- és más tesztet végeztek el a vírus kimutatása érdekében.

Csehországban romlik a járványhelyzet.

Rendkívüli munkarendet vezettek be a kórházakban, 850 fős katonai személyzet segíti az egészségügyiek munkáját. Csupán a nem halasztható műtéteket végzik el, nem fogadnak más betegeket.

Az országban december 27-én megkezdődött a védőoltások beadása a Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari vállalatok vakcináival. A múlt héten negyvenezer lakos kapott védőoltást.

Kedden megérkezett Csehországba az amerikai Moderna cég vakcinájának első, nyolcezer darabból álló szállítmánya. A tervek szerint márciustól a Johnson & Johnson cég védőoltásának beadása is megkezdődik.

Csehországban október elején ismét életbe lépett a szükségállapot, amely tavasszal két hónapig volt érvényben.

A mostani határideje január 22., de a kormány várhatóan harminc nappal meghosszabbítja.

Továbbra is kötelező az arcmaszk viselete, illetve érvényben van az éjszakai kijárási tilalom. A rendelkezés megsértőit mintegy 700 ezer forintnak megfelelő bírsággal sújthatják. A jogi személyek esetében a pénzbüntetés elérheti a hárommillió koronát (mintegy 42 millió forintot). A korlátozások betartásának ellenőrzéséért a rendőrség felelős.

Az országban keddtől megtiltották, hogy a helyi krematóriumok a szomszédos államokból a következő tíz napban halottakat fogadjanak be. Az országban januárban, a korábbi évekhez képest, rendkívüli módon megemelkedett a temetések száma.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×