eur:
389.41
usd:
364.53
bux:
68298.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Egy laboratóriumi munkatárs oltópontok szerint elosztja a koronavírus elleni oltóanyagot a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Labordiagnosztikai Osztályán 2020. december 27-én. Ezen a napon az Európai Unió (EU) tagállamaiban megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Magyarországon elsőként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Kevés a vakcina, az adagok beadása közti idővel kísérleteznének az országok

A britek példája ragadós: már a dánok és a németek is azt fontolgatják, hogy az ajánláshoz képest késleltetve adják be a Pfizer vakcinájának második dózisát.

A britek múlt héten jelentették be, hogy a gyártó ajánlotta három héthez képest jóval később, akár 11-12 hét elteltével adják majd csak be a tervek szerint az országban jelenleg engedélyezett oltások második adagját a szigetország állampolgárainak. Ez mind a Pfizer, mind az AstraZeneca vakcinája esetében így történik majd annak érdekében, hogy minél többen kaphassák meg legalább az első adagot az oltásból addig is, amíg limitált mennyiségű vakcina áll csak rendelkezésre.

Amerikában nem tervezik az alternatív oltási menetrendet követni, viszont a The Guardian beszámolója szerint Németországban latolgatják azt, hogy hasonlóképp cselekedjenek. Jens Spahn egészségügyi miniszter felkérte az ország fertőző betegségekkel foglalkozó, legfontosabb egészségügyi tanácsadó intézményét, a Robert Koch Intézetet, hogy vizsgálják meg az alternatív adagolásban rejlő lehetőségeket.

Az orvosok örülnének

Spahn döntését az orvosok üdvözölték: Németországban nagyon lassan halad az oltás, melyet eddig nem is tudtak semmilyen módszerrel felgyorsítani, ennek következtében pedig kritika érte az immunizációs folyamat koordinálását.

A berlini Charité kórházban működő vakcinakutató csoport vezetője, Leif Erik Sander a követekezőképp kommentálta a kezdeményezést:

"A jelenlegi vakcinahiány, a magas fertőzöttségi és hospitalizációs adatok tükrében hatásosabb a jelenleginél az a stratégia, melynek köszönhetően többen juthatnak mihamarabb oltáshoz".

Dánia szintén fontolgatja, hogy inkább többeknek adják be az első oltást az országban, mint hogy hamarabb, azaz a gyártó ajánlata szerint adják be a második adagot kevesebbeknek. Az ország figyeli a brit fejleményeket, elképzelésük szerint 3-6 hetes különbségel adnák majd be a második oltást, amennyiben úgy látják, hogy ez így biztonségos és hatékony lehet.

A gyártó mást javasol

A Pfizer és a BioNTech közösen fejlesztett oltása jelenleg az egyetlen engedélyezett aurópai koronavírus elleni vakcina. Kutatók felhívták rá a figyelmet, hogy a két adag beadása közti időkülönbség megnyújtása csökkentheti a hatékonyságot. Az EMA január negyedikén arra hívta fel a figyelmet, hogy tiszteletben kell tartani a gyártó azon állásfoglalását, miszerint 42 napnál, azaz

hat hétnél több idő nem telhet el az oltás két adagjának beadása között.

Amennyiben ettől az országok eltérnek, az nem rendeltetésszerű használatnak számít, így a gyártó felelőssége csökken a gyakorlatnak köszönhetően.

Németországban ezen túl még a fiolákból kinyerhető extra, hatodik adaggal is igyekeznek növelni a beadható oltások számát: ezt a gyakorlatot számos ország követi, mióta kiderült az, hogy ötnél több adagnyi oltás is beadható egy fiola tartalmából.

Egymásra mutogatnak

A nehéz euópai helyzeten javíthat, ha a héten valóban engedélyezik európai vészhelyzeti használatra a Moderna védőoltását. Az átoltottság arányának lassú növekedésével kapcsolatos kritikákra a BioNTech vezetője, Ugur Sahin úgy reagált: a probléma forrása Brüsszel, ahol azt hitték, több vakcina válik majd egyszerre elérhetővé, ebben a hitben pedig túl keveset rendeltek a Pfizer és a BioNTech közösen fejlesztett oltásából. Stella Kyriakides, az unió egszségügyi biztosa ugyanakkor a gyártási kapacitást hibáztatja, véleménye szerint az összesen megrendelt kétmilliárd adagnyi oltásból az egyes gyártók kapacitásbővítésének lassú mivolta miatt nem áll rendelkezésre elegendő.

Kutatók szerint a helyzet kora tavaszig tarthat, azt követően már valószínűleg elegendő oltás áll majd rendelkezésre minden uniós országban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×