eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Bezárt londoni üzlet előtt egy járókelő 2020. november 6-án. Az előző nap léptek életbe a koronavírus-járvány miatt Nagy-Britanniában bevezetett szigorított korlátozó intézkedések, amelyek szerint az emberek csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat, mint például a sürgősségi vagy a tervezett orvosi ellátás, az alapvető szükségleti cikkek és gyógyszerek beszerzése, a munkahelyre utazás azok esetében, akik otthonról nem tudják ellátni munkájukat, illetve a szabadtéri testedzés.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Aggasztó adatok jöttek Nagy-Britanniából

A tömeges szűrések kezdete óta a legmagasabb napi koronavírus-fertőzési számot regisztrálták hétfőn Nagy-Britanniában.

Az egészségügyi minisztérium hétfő esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 41 385 új fertőzöttet azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte.

Az adatsor szerint a hétfőn zárult egy hétben 256 720 koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki tesztekkel. Ez 52 375-tel, 25,7 százalékkal több az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - az elmúlt 24 órában 357 páciens halt meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben.

A hétfőn zárult egy hétben 3493 halálos áldozata volt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak, 278-cal, 8,6 százalékkal több, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

A visszamenőleges számítások alapján áprilisban, a járvány tavaszi nagy-britanniai tetőzésének idején valószínűleg meghaladta a százezret a naponta bekövetkezett új koronavírus-fertőződések száma, de az akkor még igen szűkös, napi 15-20 ezer koronavírusteszt elvégzésére elégséges tesztelési kapacitással ennek csak a töredékét, naponta néhány ezret lehetett kiszűrni.

A brit egészségügyi minisztérium hétfő esti beszámolója szerint jelenleg meghaladja a félmilliót a naponta országszerte elvégzett koronavírus-szűrések száma.

Március eleje óta több mint 70 ezren haltak meg Nagy-Britanniában a Covid-19 betegségben.

A brit kormány karácsony előtt új koronavírus-variáns azonosítását jelentette be. A vizsgálatok adatai szerint a Nagy-Britannián belül mindenekelőtt Londonban és Délkelet-Angliában terjedő változat fertőzőképessége akár 70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított típusokét.

A brit egészségügyi minisztérium hétfői ismertetése nem részletezi, hogy a napi és a heti fertőzöttszám emelkedésében mekkora szerepe lehetett az új koronavírus-változatnak.

Yvonne Doyle, az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) orvosigazgatója a hétfői adatokat kommentálva aggasztónak nevezte a fertőzöttek magas számát, különös tekintettel arra, hogy

a kórházak számára egyébként is a jelenlegi téli hónapok jelentik a legnehezebb időszakot.

Doyle professzor hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a december eleje óta zajló oltási kampány nyomán már feltűnt a remény a láthatáron.

Nagy-Britanniában jelenleg a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcináját alkalmazzák, és az eddig beoltottak száma a 700 ezerhez közelít, de hétfői sajtóértesülések szerint a brit gyógyszerfelügyelet akár már ezen a héten jóváhagyhatja az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös oltóanyagát is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×