eur:
393.55
usd:
368.27
bux:
66315.93
2024. április 24. szerda György

Visszatért hazájába a minszki katolikus érsek

Visszatért Fehéroroszországba a minszki katolikus érsek, miután Ferenc pápa sikeresen közvetített Aljakszandr Lukasenkánál, hogy engedélyezze hazatérését - jelentette csütörtökön az Interfax orosz hírügynökség.

Tadeusz Kondrusiewicz azzal váltotta ki a - vitatott tisztaságú augusztus 9-i elnökválasztáson a hivatalos végeredmény szerint a szavazatok 80,1 százalékával hatodik elnöki mandátumára megválasztott - fehérorosz vezető neheztelését, hogy védelmébe vette a kormányellenes tüntetőket. A fehérorosz hatóságok fehérorosz állampolgársága ellenére megtiltották, hogy hazatérjen a szomszédos Lengyelországból, ahol egy ünnepségen vett részt.

A 74 éves főpap csütörtökön karácsonyesti misét mutat be a minszki Boldogságos Szűz Mária-székesegyházban, pénteken pedig a Vörös templomban fog misézni - közölte Jurij Szanyka, a fehérorosz püspöki konferencia sajtótitkára, hozzátéve, hogy Kondrusiewicz köszöni mindenkinek, aki támogatta, és imádkozott a visszatéréséért.

Augusztus végén a fehérorosz határőrök nem engedték be az országba a Lengyelországból visszatérő Kondrusieweczet. Lukasenka azt állította, hogy az érsek konzultációkra utazott váratlanul Varsóba, ahol "meghatározott feladatokat kapott", ezért nem térhetett vissza. Később az érsek azt a hivatalos választ kapta a határőrségtől, hogy nem volt érvényes az útlevele. A belügyminisztérium közölte, hogy felülvizsgálják Kondrusiewicz állampolgárságát és a honosításhoz általa benyújtott okmányokat.

Maga Kondrusiewicz a lengyelországi Bialystokban úgy nyilatkozott, hogy misézni utazott Lengyelországba, és nem találkozott ottani vezetőkkel.

Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter december 22-én közölte, hogy Lukasenka elnök Ferenc pápa iránti tiszteletből utasítást adott arra, hogy rendezzék el az érsek visszatérését Fehéroroszországba.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szeptember 6-án levélben fordult Uladzimir Makejhez a minszki katolikus érsek visszatérésének engedélyeztetése érdekében.

A katolikus egyház a második legnépesebb felekezet a 9 és fél milliós Fehéroroszországban az ortodox egyház után, 1,4 millió hívővel, akik többségükben az ország nyugati részén élnek, és nagyrészt a lengyel kisebbséghez tartoznak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Horgonyoztatják a forintot

Horgonyoztatják a forintot

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat, délelőtt is enyhe gyengülés látszott csak az árfolyamokban, ami délután is megmaradt. Nagyon szűk sávban oldalazik a magyar deviza. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×