INFORÁDIÓ
2021. július 31. szombat
Oszkár

fehéroroszország

lukasenka

minszk

katolikus egyház

tadeusz kondrusiewicz

Visszatért hazájába a minszki katolikus érsek

Infostart / MTI

Visszatért Fehéroroszországba a minszki katolikus érsek, miután Ferenc pápa sikeresen közvetített Aljakszandr Lukasenkánál, hogy engedélyezze hazatérését - jelentette csütörtökön az Interfax orosz hírügynökség.

Tadeusz Kondrusiewicz azzal váltotta ki a - vitatott tisztaságú augusztus 9-i elnökválasztáson a hivatalos végeredmény szerint a szavazatok 80,1 százalékával hatodik elnöki mandátumára megválasztott - fehérorosz vezető neheztelését, hogy védelmébe vette a kormányellenes tüntetőket. A fehérorosz hatóságok fehérorosz állampolgársága ellenére megtiltották, hogy hazatérjen a szomszédos Lengyelországból, ahol egy ünnepségen vett részt.

A 74 éves főpap csütörtökön karácsonyesti misét mutat be a minszki Boldogságos Szűz Mária-székesegyházban, pénteken pedig a Vörös templomban fog misézni - közölte Jurij Szanyka, a fehérorosz püspöki konferencia sajtótitkára, hozzátéve, hogy Kondrusiewicz köszöni mindenkinek, aki támogatta, és imádkozott a visszatéréséért.

Augusztus végén a fehérorosz határőrök nem engedték be az országba a Lengyelországból visszatérő Kondrusieweczet. Lukasenka azt állította, hogy az érsek konzultációkra utazott váratlanul Varsóba, ahol "meghatározott feladatokat kapott", ezért nem térhetett vissza. Később az érsek azt a hivatalos választ kapta a határőrségtől, hogy nem volt érvényes az útlevele. A belügyminisztérium közölte, hogy felülvizsgálják Kondrusiewicz állampolgárságát és a honosításhoz általa benyújtott okmányokat.

Maga Kondrusiewicz a lengyelországi Bialystokban úgy nyilatkozott, hogy misézni utazott Lengyelországba, és nem találkozott ottani vezetőkkel.

Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter december 22-én közölte, hogy Lukasenka elnök Ferenc pápa iránti tiszteletből utasítást adott arra, hogy rendezzék el az érsek visszatérését Fehéroroszországba.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szeptember 6-án levélben fordult Uladzimir Makejhez a minszki katolikus érsek visszatérésének engedélyeztetése érdekében.

A katolikus egyház a második legnépesebb felekezet a 9 és fél milliós Fehéroroszországban az ortodox egyház után, 1,4 millió hívővel, akik többségükben az ország nyugati részén élnek, és nagyrészt a lengyel kisebbséghez tartoznak.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018