INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

oroszország

egyesült államok

joe biden

moszkva

diplomácia

Joe Biden megválasztott demokrata párti amerikai elnök beszél a Delaware állambeli Wilmington The Queen színházában 2020. november 10-én. Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök továbbra sem ismeri el ellenfele, Joe Biden győzelmét, csapata számos jogi panasszal élt a november 3-i elnökválasztás lebonyolítását és tisztaságát illetően.

Moszkva oroszellenességre számít Bidentől

Infostart / MTI

Oroszország szelektív párbeszédre készül.

Oroszország semmi jót nem vár Joe Biden leendő amerikai elnöktől, akinek külpolitikáját az oroszelleneség fogja vezérelni - hangoztatta Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes egy interjúban.

Az orosz Interfax hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette:

"nem várunk semmi jót, ez egyértelmű.

Furcsa is lenne jót várni azoktól az emberektől, akik közül sokan oroszgyűlölettel kezdték politikai pályájukat, és hazámat keserű szavakkal illették, azt követően, hogy új feszültségek támadtak a két ország között, az Egyesült Államokat ért és Moszkvának tulajdonított kibertámadás kapcsán".

Rjabkov az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatokért és a hadászati fegyverzetcsökkentési tárgyalásokért felelős, ebben a feladatkörében az egyik fő orosz képviselője az Egyesült Államok külügyminisztériumával folytatott párbeszédnek.

Úgy vélekedett, hogy Moszkvának csupán "szelektív párbeszédet" kellene folytatnia az Egyesült Államokkal, csak "a minket érdeklő témákra összpontosítva".

A többi kérdést illetően "az Egyesült Államok teljes körű elhatárolására van szükség, minden irányban, mert az amerikai politika mélyen ellenséges Oroszországgal szemben" - tette hozzá.

Rjabkov szerint a kétoldalú kapcsolatok újjáélesztésének kérdésében a labda az amerikai térfélen van, Oroszország nem szándékozik "kezdeményezni a kapcsolatfelvételt Biden átmeneti csapatával".

A kijelentés néhány órával azután hangzott el, hogy a megválasztott amerikai elnök megígérte, választ ad az országát célzó, Oroszországnak tulajdonított óriási kibertámadásra, miközben tétlenséggel vádolta Donald Trump kormányzatát.

Rjabkov úgy vélekedett, a leköszönő amerikai kormányzat "súlyos örökséget" hagy maga után, miután több szankcióval sújtotta Oroszországot, különösen a kibertámadásokra, valamint a 2016-os elnökválasztásba való beavatkozásra hivatkozva.

"Minden rosszból még rosszabb keletkezik.

Ez volt jellemző az elmúlt négy évre, és nem úgy tűnik, hogy ez az irány megváltozna" - hangoztatta az orosz külügyminiszter-helyettes.

Nyitókép: MTI/AP/Carolyn Kaster
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Ligeti András

Hatvannyolc éves korában, súlyos betegség következtében váratlanul hunyt el a Kossuth-díjas karmester...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018