eur:
394.24
usd:
369.64
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Járőröző rendőrök a prágai Károly hídon 2020. október 28-án. A koronavírus-járvány megfékezése miatt elrendelt kijárási tilalom ezen a napon lépett életbe Csehországban. A kormányrendelet szerint este kilenc órától reggel ötig a csehek csak bizonyos kivételekkel - egyebek között a munkahelyre való utazás vagy egészségi probléma - hagyhatják el lakhelyüket.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

A csehek most január 22-ig látnak előre

Addig marad a koronavírus miatti szükségállapot.

Csehországban január 22-ig meghosszabbítják a szükségállapotot - döntött kedden a cseh parlament alsóháza, a képviselőház.

A koalíciós kormány azt kérte a parlamenttől, hogy a december 23-án lejáró szükségállapotot 30 nappal hosszabbítsák meg. Andrej Babis miniszterelnök a kérést azzal indokolta, hogy a szükségállapot fenntartása lehetőséget ad a kormánynak a koronavírus-járvány elleni gyors és hatékony intézkedések meghozatalára.

A képviselőház többórás, éles vita után hozott döntést.

Az ellenzéki pártok egybehangzóan elutasították a kormány kérését. Az előterjesztést végül csak a két kormánypárt - ANO mozgalom, valamint a szociáldemokrata párt - és az őket kívülről támogató kommunista képviselők szavazataival fogadták el.

Csehországban október 5-én hirdettek szükségállapotot, amelyet most harmadízben hosszabbítottak meg. A szükségállapot lehetővé teszi a kormánynak, hogy a társadalmi és gazdasági életet korlátozó óvintézkedéseket foganatosítson a koronavírus-járvány megfékezésére.

Tavasszal a koronavírus-járvány miatt március 12-től május 17-ig volt szükségállapot az országban.

"Biztos, hogy egy hajóban evezünk. Sajnálom, de tudom, hogy fájdalmas intézkedéseket kell hoznunk, és ehhez kell a szükségállapot. Más lehetőségünk nincs" - jelentette ki Jan Blatny egészségügyi miniszter a parlamenti vitában. A szükségállapot többek között lehetővé teszi azt is, hogy a kritikus helyzetben a hadsereget is bevethessék a problémák megoldására.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×