eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Tömeges elszegényedést okozhat a járvány

Három forgatókönyvet vázol az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP).

A koronavírus-járvány hosszú távú hatásai miatt 2030-ra meghaladhatja az egymilliárdot a mélyszegénységben élő emberek száma a világon - olvasható a szervezet tanulmányában.

A jelentés három lehetséges forgatókönyvet vázol: a legrosszabb esetben - egy elhúzódó gazdasági válság és lassú kilábalás esetén -

207 millióval nőhet a mélyszegénységben élők száma a következő évtizedben.

A Nemzetközi Valutaalap növekedési kilátásain és a jelenlegi halálozási adatokon nyugvó alapforgatókönyv 44 milliós növekedéssel számol.

A legoptimistább verzió szerint akár meg is fordítható a jelenlegi trend.

A megfelelő befektetésekkel - jóléti programok, zöld gazdaság, digitalizáció, jó kormányzás - túlszárnyalható a világ járvány előtti fejlődési pályája, és akár 146 millióval csökkenthető a mélyszegénységben élők száma.

"A koronavírus-járvány fordulópont, és a most hozott vezetői döntések nagyon különböző irányokba vihetik a világot" - hívta fel a figyelmet közleményében Achim Steiner, a Fejlesztési Program munkatársa.

"Itt a lehetőség, hogy olyan tevékenységekbe fektessünk a következő évtizedben, amelyek nem csak segítenek kilábalni az embereknek a Covid-19-ből, de teljesen új fejlődési pályára helyezik a bolygót és lakosságát, egy tisztességesebb, rugalmasabb és zöldebb jövő felé" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×