INFORÁDIÓ 
2021. január 18. hétfő
Piroska

franciaország

koronavírus

oltás

vakcina

Emmanuel Macron francia elnök (j) látogatást tesz a koronavírus elleni oltóanyag-tesztelést folytató, francia alapítású Sanofi gyógyszeripari csoport laboratóriumában Marcy-lEtoile-ban 2020. júnus 125-én. Európában jelenleg a brit központú AstraZeneca és a GlaxoSmithKline, valamint a Sanofi, míg az Egyesült Államokban a Pfizer, a Novavax, és a Johnson & Johnson gyógyszercégek tesznelnek koronavírus elleni oltóanyagot.

Koronavírus: megvan, mikor lesz tömeges oltás Franciaországban

Infostart / MTI

A francia elnök megerősítette, hogy nem lesz kötelező az oltás, a cél a meggyőzés és az átláthatóság annak érdekében, hogy minél többen beoltassák magukat.

Franciaországban jövő április és június között tervezik széles körben a lakosság koronavírus-elleni oltási kampányát, miután az év eleji első szakaszban a leginkább veszélyeztetetteknek tartja fenn a vakcinát - jelentette be kedden Emmanuel Macron elnök.

Alexander De Croo belga miniszterelnökkel folytatott megbeszélését követően a francia elnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatón Emmanuel Macron jelezte, hogy 2021 elején "az első kampány nagyon célzott lesz az elsőgenerációs vakcinákkal", amelyet egy második, "szélesebb körű és nagyobb közönséget érintő" kampány fog követni "valamikor április és június között".

Az első kampány "amint lehetséges", elindul, miután az európai egészségügyi hatóságok engedélyezték az oltóanyagokat december végén, január elején.

A francia elnök emlékeztetett arra, hogy

az első kampányban használandó oltóanyagokról még kevés tapasztalat áll rendelkezésre, s a tárolási és szállítási körülmények eléggé bonyolultnak ígérkeznek mínusz 80 vagy mínusz 20 fokon,

és inkább a legérzékenyebbnek fogja fenntartani a kormány. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az adagokat az Európai Bizottság állapítja meg, és az elosztás a tagállamok között a lakosságarányos lesz, annak érdekében, hogy ne alakuljon ki "kontraproduktív verseny".

A vakcinákat egy európai stratégiai keretben gyártják le és osztják szét, de az oltási stratégiát már minden tagállam nemzeti szinten határozza meg - hangsúlyozta a francia elnök.

A belga miniszterelnök is arra hívta fel a figyelmet, hogy "nem lesz csata az európai országok között" a közös elosztásnak köszönhetően, de a több száz millió európai beoltása több hónapot is igénybe vehet.

Tekintettel arra, hogy a december végén, január elején kezdődő oltási kampány első fázisában még csak korlátozott mennyiségű adag áll majd rendelkezésre, a francia egészségügyi főhatóság (HAS) hétfői ajánlása szerint a mintegy 750 ezer, idősotthonban élő franciának és az ott dolgozó 100 ezer embernek kell elsőként megkapnia a vakcinát, mert ők azok, akiknél az egészségi állapotuk vagy a koruk miatt a legvalószínűbb, hogy kifejlődik a Covid-19 betegség súlyosabb formája.

A koronavírus-fertőzésben elhunyt 52 ezer francia közül 16 ezren idősotthonok lakói voltak. A látogatások szigorításával ez a közösség fizette a járvány legnagyobb árát - hangsúlyozta jelentésében a hatóság.

A második fázisban az idősebb korosztályt kell beoltani az ajánlás szerint, először a 75 év felettieket, majd a 65 és 74 év közötti generáció tagjait, valamint az egészségügyi dolgozók közül a leginkább veszélyeztetetteket.

Ezt követően következnek az 50 évnél idősebbek, valamint minden egészségügyi dolgozó, a negyedik lépcsőben pedig a járványnak kitett foglalkozásokban dolgozókat (zárt helyen vagy idegenekkel rendszeresen kapcsolatba kerülőket), a veszélyeztetett és a bizonytalan életkörülmények között élőket (pszichiátriai betegeket, hajléktalanokat, elítélteket) oltanák be a szakemberek, végül a lakosság fennmaradó részét.

Miután a kormány előzetesen leszögezte, hogy nem teszi kötelezővé a koronavírus-elleni oltást, a hatóságok feladata lesz a franciák többségét meggyőzni, miután az Ifop közvélemény-kutatóintézet vasárnap megjelent reprezentatív felmérése szerint jelenleg a franciák 41 százalékának áll szándékában beoltatni magát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Gonzalo Fuentes
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018